navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kilogram je 110 KM

Znate li gdje u Sarajevu možete jesti specijalitete od žaba

Meso puževa i žaba u ishrani se vrlo rijetko koristi u odnosu na druge vrste mesa, tako da i njihova ponuda u restoranima nosi oznaku ekskluziviteta.

Objavljeno: 14.11.2021. u 20:07
get url
text

Puževi su za probrane gurmane prava poslastica i poznata delicija francuske kuhinje, dok će većina ljudi na pomisao njihovog konzumiranja reagirati s gađenjem i neodobravanjem.

Zanimljivo je da se u ljudskoj ishrani kada su u pitanju žabe koriste samo bataci, koji su širom svijeta tražen delikates. Prema podacima, najveći potrošači i konzumenti žabljih bataka su Italijani, Francuzi, Belgijanci i Portugalci.

U Sarajevu je teško pronaći mjesto gdje možete kupiti ili jesti meso puževa i žaba, te se da zaključiti i da interes za ova jela nije veliki.

- Koliko mi je poznato, nijedan restoran u Sarajevu na meniju nema specijalitete od puževa i žaba. To je tako jer nema velikog interesa. Ko hoće da jede ove specijalitete, mora se spustiti do Hercegovine i to se također pravi u malom broju restorana – kaže poznati bh. kuhar Nihad Mameledžija.

U nekim restoranima ih rade po specijalnoj narudžbi, a u svakodnevnoj ponudi se mogu naći u ribljem fast food restoranu "Ribar" u ulici Ćemaluša.

- Svi koji vole meso od žaba kod nas mogu kupiti brudet koji košta 7 KM, dok kilogram žaba košta 110 KM - rekli su nam iz "Ribara".