open-navfaktor-logo
search
Čekam te kod...
Znate li gdje su kultna mjesta susreta u Sarajevu i kako su dobila taj status?
Svi gradovi na svijetu imaju te neke posebne lokacije, odabrane "tačke", koje su prepoznate kao mjesta susreta domaćina koji dočekuju svoje goste, prijatelje, ljubavi... Sarajevo ih ima nekoliko, rasprostranjene su po cijelom gradu, ali i odavno su dobile kultni status.
23.02.2021. u 07:36
get url
text

Nalaze se uglavnom na potezu od Skenderije do Baščaršije. Krenimo redom...

Mjesto broj jedan pripada popularnoj Teti razapetoj koja se nalazi na Skenderiji. Kraj nje su se susretale i susreću Sarajlije svih generacija, ali malo ko zna da se ustvari radi o skulpturi Figura na stolici bh. umjetnika Alije Kučukalića.

Skulptura Teta razapeta, kako je prozvana u narodu, raširenih ruku sjedi na stolici, prezentirajući tako Sarajlije koje uvijek svoje prijatelje i goste dočekuju - raširenih ruku.

Drugo mjesto pripada Vječnoj vatri. Iako je zvanično spomenik vojnim i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata u Sarajevu, zbog svog isturenog položaja - između dvije glavne ulice, na prelazu iz Titove u Ferhadiju, Vječna vatra je uvijek okružena onim koji čekaju nekoga svog.

Zapravo, nepravedno je ove lokacije određivati prvim, drugim ili trećim mjestom. Jer, svaka od njih, koje ćemo spomenuti i u nastavku teksta, jednako su bitne i drage, a njihova važnost može se vagati ili rangirati samo kroz sjećanja onih koji su se tu sastajali...

Saša Lošić, frontmen grupe "Plavi orkestar" u pjesmi "Bolje biti pijan nego star" stihom "Čekat ću te, moja buco, kraj Prve gimnazije", prikazuje kako je ova obrazovna institucija u narodu prihvaćena i kao mjesto susreta.

Isti status dobio je i Ekonomski fakultet, i vrlo često ćete čuti: "Čekam te kod Ekonomije".

Među poznatim mjestima susreta su i BBI, Veliki park, Slatko ćoše, pozorište (Narodno pozorište Sarajevo), Saborna crkva, Katedrala (katedrala Srca Isusova), Begova džamija (Gazi Husrev-begova džamija), pa sve do Sebilja u srcu Baščaršije. 

Ova mjesta odabrale su Sarajlije, između ostalog i zbog pretpostavke da su to lokacije koje je najjednostavnije pronaći, posebno onima koji baš dobro i ne poznaju njihov grad.

A i od tih lokacija nijedno mjesto gdje Sarajlije vole ćejfiti uz kafu i rahat-lokum nije daleko.

I kako kaže naš akademik Abdulah Sidran: "U Sarajevu kad živiš, previše vremena potrošiš. Dok tamo, dok ovamo – prođe jutro. Dok ovo, dok ono – ode dan. Jeste, doduše, sve to – bude među ljudima. I bude, uglavnom, lijepa priča".

Jer Sarajevo i jeste lijepa priča sa svim svojim detaljima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.