open-navfaktor-logo
search
Fond PIO FBiH
Znate li da sebi možete uplaćivati staž, evo koliko vam je sada potrebno novca mjesečno
Čest problem radnika u Federaciji je da nemaju radnog staža jednako godinama rada.
07.02.2023. u 07:58
get url
text
Potpisivanje
get url
text

Naprimjer, izbjegavajući zakonske obaveze poput prijavljivanja radnika i redovnog uplaćivanja staža, mnogi poslodavci pribjegavaju da uposlenike drže godinama na ugovoru o djelu ili jednostavno "nacrno".

Mjesečni iznos 288,83 KM 

Zbog toga se događa da osobe umjesto za 20 godina kontinuiranog rada u profesiji imaju isto toliko staža, oni imaju nekih desetak godina i nisu rijetki oni koji pitaju da li sebi mogu uplaćivati staž kako bi se koliko-toliko približili uvjetima za odlazak u penziju.

U Federalnom zavodu za penzijsko invalidsko osiguranje su nam kazali kako građani mogu sebi uplaćivati staž.

- Iznos dobrovoljnog osiguranja u 2023. godini je 288,83 KM. Toliko je određeno prema prosjeku federalne plaće i ne može više niti manje od tog iznosa. Ovo osiguranje se regulira u Zavodu PIO sklapanjem ugovora i uplaćuje se mjesečno.

Dobrovoljno osiguranje može uplaćivati svaka osoba starija od 15 i mlađa od 65 godina života, a koja ima prebivalište u Federaciji BiH i koja se ne nalazi u obaveznom osiguranju. Dakle, koja nije u radnom odnosu - rekao nam je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Staž ide od trenutka predaje dokumentacije 

Kod plaćanja staža u poslovnicu Zavoda PIO, osoba mora donijeti uvjerenje o prebivalištu, ljekarsko uvjerenje i ličnu kartu.

Dobrovoljni staž ide od momenta predaje dokumentacije.

Kod uplate dobrovoljnog osiguranja ne treba firma kao posrednik. Osoba se registrira, dobije rješenje o dobrovoljnom osiguranju i taj staž se računa kao penzijski, odnosno, redovni staž.

U Zavodu PIO FBiH rečeno nam je ranije kako se događalo da naši ljudi, a koji su vani, imaju nekih 13 ili 14 godina staža ovdje, sebi plaćaju staž kako bi namirili na 15 godina jer to je minimum koji je potreban da se ode u penziju sa 65 godina života.

Za dobrovoljni staž u prošloj godini na mjesečnom nivou trebalo je izdvojiti 259,83 KM, a recimo 2019. godine po 230 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.