open-navfaktor-logo
search
Nevjerovatno
Znate li da postoji veza između ušnog voska i mentalnog zdravlja?
Vrlo često možemo čuti kako su oči ogledalo duše, međutim prema posljednjim istraživanjima to mogu biti i uši, tačnije vosak iz ušiju.
09.11.2020. u 11:56
get url
text

Tim sa koledža u Londonu (UCL) otkrio je da jednostavan test kojim se uzorkuje ušni vosak osobe može otkriti ima li ona neobično visok nivo hormona kortizola, što bi moglo pomoći u dijagnosticiranju određenih stanja mentalnog zdravlja, uključujući depresiju, tjeskobu i stalni stres.

Kako objašnjava psihijatar i koautor studije Andres Herane-Vives, ovaj novi test mogao bi napraviti velike korake na polju psihijatrije jer je postavljanje ispravne dijagnoze "jedini način da se pruži pravi tretman". Test ušnog voska pruža fiziološke dokaze o nevidljivim tegobama, za koje kaže da se mogu koristiti za pojašnjavanje koji bi pacijenti mogli imati koristi od antidepresiva.

Iako je studija obuhvatila samo 37 ispitanika, ona postavlja temelje za daljnja istraživanja bioloških biljega za ova psihijatrijska stanja, koja često mogu biti teška za dijagnosticiranje i liječenje.

Prije testa ušnog voska za mjerenje kortizola mogli bi se koristiti testovi krvi, urina i sline. Međutim, kako Herane-Vives ističe, ti su uzorci ograničeni na otkrivanje kratkotrajnih nivoa kortizola, umjesto na nakupljanja kod hroničnih stanja i stalnog stresa.

- Uzorkovanje kortizola notorno je teško jer nivoi hormona mogu fluktuirati pa uzorak možda neće biti tačan odraz hroničnog nivoa kortizola kod neke osobe. Štoviše, metode uzorkovanja mogu izazvati stres i utjecati na rezultate - objasnio je Herane-Vives.

I to nije sve. Prema The Guardianu, istraživači vjeruju da bi ovaj test mogao imati potencijal za mjerenje "antitijela na glukozu ili covid-19 koja se nakupljaju u uhu". S obzirom na to da je test jeftin i može se provesti kod kuće bez kliničkog nadzora, to bi moglo značiti velik napredak na drugim poljima brige o ljudskom zdravlju, navodi Best Life.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.