open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Znaju li ko je ko: Zastupnici sutra o novom sazivu Vijeća ministara, još čekaju biografije kandidata
Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sutra na hitnoj sjednici odlučuju hoće li potvrditi imenovanja kandidata za ministre i njihove zamjenike u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, ali još nisu dobili ni njihove biografije.
24.01.2023. u 21:50
get url
text

Tako ne znaju svi zastupnici ko je i kakve reference ima, primjera radi, Aleksandar Goganović koji je kandidovan za zamjenika ministra odbrane ili Muhamed Hasanović koji je kandidat za zamjenika ministra finansija i trezora, ili... 

Kandidati za Vijeće ministara BiH

Kandidati

Biografije 19 kandidata dobili su samo članovi Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH koja je jučer završila svoj posao. Za svih 19 kandidata glasalo je sedam članova komisije, protiv su bili Milan Dunović (DF) i Jasmin Emrić (NES), a suzdržan je bio Nermin Mandra (SDA).

Milan Dunović je rekao da su članovi komisije, kojih ima 14, dobili biografije u pisanom obliku, ne u elektronskom, ali da bi bilo korektno da ih imaju i ostali zastupnici koji nisu članovi ove komisije i da se ne radi po principu "ako je komisija dala saglasnost, to je to".

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA, rekao je da još nije dobio biografije i da će ih možda dobiti tokom dana, možda sutra uoči sjednice, ali da je većina kandidata poznata.

- I ne mogu podržati kandidate, pogotovo ne one koji iz principijelnih razloga ne mogu biti ni predsjednici mjesne zajednice zbog prošlosti i djela, odnosno nedjela koje su imali tokom karijere. Ako bude principijelnosti u radu zastupnika koji su odbijali mogućnost saradnje sa SDA iz tih principijelnih razloga, onda ne bi podržali ni ovaj sastav podržali. Imaju više djela od Lenjina, imaju pravosnažne presude, imaju, prema informacijama obavještajnih službi, kontakt sa podzemljem – dodao je Mehmedović.

VEZANI TEKST - Okončana istraga protiv Nenada Nešića, uskoro tužilačka odluka

Podsjetimo, kandidat za ministra odbrane BiH Zukan Helez je pravosnažno osuđen u maju prošle godine na uvjetnu kaznu zatvora od devet mjeseci zbog davanja lažnog iskaza, ali koja se neće izvršiti ukoliko on u naredne dvije godine ne počini novo krivično djelo. Protiv kandidata za ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića vođena je istraga za krivična djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju i falsifikovanje isprave, a mediji su objavili da je svojevremeno u Srbiji presuđen zbog napada na službeno lice i da je dio kazne platio.

Kao "sporno" se spominjalo i ime kandidata za ministra finansija i trezora BiH, predsjedavajućeg Vijeća minstara BiH u proteklom mandatu Zorana Tegeltije koji je, prema navodima, presudom Osnovnog suda u Banjoj Luci pravosnažno osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od pet mjeseci zbog nesavjesnog rada u službi.

Zlartko Miletić, zastupnik stranke Za nove generacije, kazao je također da ni on nije dobio biografije kandidata i da se one mogu dostaviti i na samoj sjednici. Stava je da bi bio red da ih dobiju svi zastupnici, ali je kod nas sve moguće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.