open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Značajna pomoć tokom pandemije: U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS uspostavlja se RTG služba
U JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo formirat će se Služba za radiološku dijagnostiku (RTG služba). To je omogućeno izmjenama i dopunama Statuta ove javne ustanove, na koje je danas dala saglasnost Skupština KS.
24.03.2021. u 16:20
get url
text

Vlada KS, je putem Ministarstva zdravstva, pokrenula proceduru uspostavljanja radiološke službe, svjesna njenog značaja za građane, kao i cjelokupan zdravstveni sistem, a posebno u trenutnim okolnostima kada RTG dijagnostika igra značajnu ulogu u prevenciji i liječenju posljedica Covida-19.

U saradnji sa Vladom Švicarske i UNDP-om u BiH, Vlada KS je tim povodom obezbjedila i donirala Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS RTG aparat marke Siemens. Radi se o savremenom digitalnom MULTIX Select DR RTG aparatu, vrijednosti oko 185.000 KM.

- Rad ovog aparata temelji se na digitalnoj tehnologiji koja uz veći učinak emituje znatno manju dozu zračenja, te proizvodi snimak u digitalnom formatu, koji se po automatizmu trajno pohranjuje u elektronski zdravstveni karton pacijenta, te je samim tim dostupan svakom ljekaru u zdravstvenim ustanovama KS. Zahvaljujući tome, ljekar u slučaju potrebe, putem telefona može obaviti konsultaciju sa ljekarom sa sekundarnog ili tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite o daljnjem tretmanu pacijenta. Ukoliko pacijent ima potrebu za posjedovanjem snimka, on se za kratko vrijeme može snimiti na CD ili USB memoriju - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.