open-navfaktor-logo
search
Opremili radionice
Značajna podrška TIKA-e Srednjoj mješovitoj školi "Mladost" u Zenici
Turska agencija za suradnju i koordinaciju (TIKA) obnovila je i opremila radionice u okviru tekstilnog odjela Srednje mješovite škole "Mladost" u Zenici.
01.09.2021. u 22:08
get url
text

U Zenici, gdje su koncentrirani proizvođači posebno u metalnim i tekstilnim područjima, djeluju srednje stručne škole i radionice za obuku srednjeg stručnog osoblja.

Osnovana 1941. godine, Srednja strukovna škola "Mladost" u Zenici značajno doprinosi osposobljavanju srednjeg stručnog osoblja potrebnog u područjima prometa (obuka vožnje), građevinarstva, elektrotehnike, tekstila i frizerstva.

S obzirom na to da škola, koju pohađa ukupno 464 učenika i zaposleno je oko 90 nastavnika, daje značajan doprinos i povećanju broja obučenih radnika, TIKA je obnovila i opremila radionice unutar tekstilnog odjela škole, te je zahvaljujući ovom projektu škola dobila moderne radionice i opremu.

Primopredaji obnovljenih radionica u Zenici prisustvovali su ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Spahija Kozlić, predsjednica Privredne komore ZDK Diana Babić, koordinator TIKA-e za BiH Muhammed Unal, nastavnici i učenici.

Ambasador Girigin je u obraćanju podsjetio da je prošle sedmice BiH posjetio turski predjsednik Recep Tayyip Erdogan, koji je tom prilikom ukazao na značaj BiH za samu Tursku.

Girgin je kazao kako je Zenica grad u kojem turski vojnici borave više od 25 godina te kako ima posebno mjesto u odnosima dvije zemlje. Izrazio je zadovoljstvo što kroz TIKA-u doprinose razvoju škole koja ima 80-godišnju tradiciju.

Ministar Kozlić kazao je kako je ovo samo jedan u nizu projekata koje je TIKA realizovala na području Zenice te kako je TIKA primjer prave podrške u oblasti obrazovanja. U tom smislu, Kozlić je srdačno zahvalio Turskoj i njenoj agenciji TIKA.

Koordinator TIKA-e Unal je kazao da će projekt doprinijeti boljem obrazovanju učenica, koje se uglavnom obrazuju na odjelu tekstila te kako će na ovaj način imati veće mogućnosti zapošljavanja i učešća u poslovnom životu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.