open-navfaktor-logo
search
Preporučen oprez
Značajan porast vodostaja, posebno na gornjem toku Une i Sane
Padavine koje su pale u proteklih 48 sati na vodnom području rijeke Save u FBiH uslovili su potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima.
29.11.2021. u 14:32
get url
text

Zabilježen je značajan porast vodostaja na vodnom području rijeke Save u FBiH usljed obilnijih padavina, posebno na gornjem toku sliva rijeka Une i Sane, saopćila je Agencija za vodno područje rijeke Save.

Na hidrološkim stanicama Ključ i Sanski Most na kojima je ranije dostignut nivo pri kojem počinje obavještavanje o poplavama, počelo je da se bilježi blago opadanje. Trenutno se bilježi blaži porast vodostaja na stanicama na srednjem dijelu toka rijeke Une. U narednim satima očekuje se dostizanje nivoa za početak obavještavanja i na hidrološkoj stanici Bihać.

U naredna 24 sata prema prognoziranim padavinama očekuje se stagnacija i opadanje vodostaja na svim stanicama, na slivu Une i Sane.

Na srednjem dijelu toka rijeke Bosne trenutno se bilježi porast vodostaja na svim stanicama, gdje se takođe u naredna 24 sata očekuje stagnacija i blago opadanje vodostaja.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH u drugoj polovini dana u nizinama će biti kiša koja će u večernjim satima prelaziti u susnježicu i snijeg. U višim područjima će padati snijeg.

Novi val padavina se prognozira za period 2.-3.12.2021. godine, pa se očekuje i novi porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH.

Iz Agencije sugeriraju nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu sa ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuje se dodatan oprez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.