open-navfaktor-logo
search
"Krivi su građani"
Zna li ministar Hadžiahmetović da komunalna policija ne služi samo za kažnjavanje građana?
Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović nedavno je najavio formiranje komunalne policije, koja bi prema njegovim riječima, trebala da kažnjava i sankcioniše neodgovorne građane koji bacaju otpad na mjesta koja za to nisu predviđena.
25.07.2021. u 16:26
get url
text

Ministar Enver Hadžiahmetović koji rukovodi Operativnim timom formiranim radi provođenja svakodnevnih uobičajenih servisnih obaveza kao što su čišćenje grada, najavio da je da će se sastati sa kolegama iz regiona i preuzeti njihove pozitivne prakse iz ove oblasti. 

VEZANI TEKST - Komunalna policija u Sarajevu bit će formirana do oktobra

- Zaista je formiranje komunalne policije jedini način da stanemo ukraj primitivizmu i malograđanštini pojedinaca zbog kojih ispaštaju građani cijelog Kantona Sarajevo. Nećemo više tolerisati takvo ponašanje i formirat ćemo odjeljenje komunalnih policajaca koji će djelovati 24 sata dnevno na terenu - kazao je Hadžiahmetović.

S obzirom na to da ministar komunalnu policiju vidi kao sredstvo za sankcionisanje isključivo građana, pitanje je da li će mu se svidjeti iskustva i praksa zemalja iz regiona, gdje je uobičajeno da komunalna policija također sankcioniše i komunalna preduzeća i njene uposlenike ukoliko za to postoji osnov.

Najbliži primjer toga je Zakon o komunalnim djelatnosima u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, gdje su komunalna policija i njeni službenici ovlašteni da kontrolišu da li se komunalne usluge pružaju u skladu sa propisanim uvjetima.

S obzirom na haotično stanje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine kada je u pitanju čistoća, komunalni policajci, ukoliko im ministar za to da ovlasti, imat će pune ruke posla u komunalnim preduzećima koja su zakazala prethodnih mjeseci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.