open-navfaktor-logo
search
Eurobasket
Zmajići u finalu poraženi od Rusije, ali ponovo u eliti
Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u finalu Evropskog prvenstva B divizije koje je večeras završeno u Sarajevo.
18.08.2018. u 18:20
get url
text

Zmajići su u borbi za pehar izgubili od Rusije rezultatom 77:83, ali što je važnije, sinoćnjom pobjedom protiv Makedonije izborili su plasman u A diviziju, odnosno u evropsku elitu.

Rusi su u dvorani "Sabit Hadžić" na Ilidži pitanje pobjednika riješili u drugoj četvrtini, koju su riješili u svoju korist sa 20 poena razlike.

Nakon što je prvi period igre završen minimalnim vodstvom Rusije (20:19), u drugih deset minuta uslijedio je pad u igri bh. tima, koji je za deset minuta postigao samo osam poena. Za to vrijeme Rusi su bili bili neumorni i iz svih pozicija su "rešetali" koš Zmajića (postigli 28 poena).

Reprezentativci BiH probudili su u trećoj četvrtini, koju su riješili u svoju korist (28:15) i meč uveli u neizvjesnu završnicu. Uoči posljednjih deset minuta naš tim imao je nadoknadivih osam poena zaostatka (55:63). 

U posljednjoj dionici igralo se koš za koš. Zmajići su u 39. minuti stigli na pet poena zaostatka, ali nisu imali snage za preokret, pa titulu zasluženo putuju u Moskvu.  

Ruse je do zlata predvodio Aleskandr Maltsev sa 20 poena, dok je kod naše selekcije prvo ime bio Đorđe Gobović sa 16 poena i šest skokova. Alem Huseinović je dodao 15 poena.

Treće mjesto i plasman u A diviziju osvojili su košarkaši Makedonije, koji su prije finalne utakmice savladali Češku sa 84:66. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.