open-navfaktor-logo
search
Glavu gore momci
Zmajići ostali bez baraža, ali Marinović radi odličan posao
Kvalifikacije okončali sa 18 bodova, što je duplo više od ukupnog broja bodova koji su osvojeni u prethodna dva ciklusa
17.10.2018. u 19:45
get url
text

Mlada fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u utorak navečer poražena je u Funchalu od Portugala sa 4:2 i tako kvalifikacije za Evropsko prvenstvo okončala na trećem mjestu grupe 8.

Izabranicima selektora Vinka Marinovića tako je izmakao baraž za EURO, ali šest pobjeda, četiri poraza uz gola razliku 24:11 govore u prilog stručnjaku koji je prije ovog ciklusa stigao za kormilo naše U-21 selekcije. Marinović se prethodno dokazao u Premijer ligi BiH, gdje je uspješno vodio banjalučki Borac, a potom i mostarski Zrinjski.

Prije negoli je bivši fudbaler Crvene zvezde preuzeo selekciju, koja bi trebala biti "cjedilo" za seniorsku reprezentaciju naše zemlje, mladi nacionalni tim bio je totalno van rezultatskog kolosijeka, a niti "proizvodnja" igrača za A selekciju nije išla u najboljem smjeru.

O načinu na koji je Marinović oživio U-21 selekciju možda najbolje govore brojke. Mlada selekcija BiH ove kvalifikacije okončala je sa 18 osvojenih bodova, što je duplo više od ukupnog broja bodova koji su osvojeni u prethodna dva ciklusa!

Osim toga Marinović je "pogurao" selektora Zmajeva Roberta Prosinečkog s možda i dva ponajbolja igrača iz svoje selekcije, Eldarom Ćivićem i Darkom Todorovićem, a sigurno je da će ubrzo put seniorske svlačionice i Amer Gojak, ali i još nekoliko Marinovićevih perjanica.

Poraz od Portugala i činjenica da nismo uspjeli izboriti baraž možda jeste razočaranje, ali sama činjenica da smo se za baraž borili sa timom koji je prije početka kvalifikacija bio apsolutni favorit naše grupe dovoljno govori o kvaliteti naše ekipe. Ranijih godina znali smo se brukati protiv selekcija mnogo slabijih od Portugala, kojeg smo u Zenici savladali sa 3:1.

Marinović je bio na pragu da ponovi rezultat koji je za sada sa mladom selekcijom BiH ostvario Ibrahim Zukanović. Iako je plasman u baraž izostao sigurno da je stručnjak koji je na naslijedio Darka Nestorovića mlade Zmajeve vratio u život.

Ono što je dobro za Marinovića jeste da će i u narednim kvalifikacijama moći računati na nekoliko igrača iz sadašnje ekipe. Ermedin Demoirović će moći igrati u u narednom ciklusu, baš kao i Marijan Čavar, Besim Šerbečić, Nihad Mujakić, Selmir Pidro, Vladan Kovačević i još nekoliko imena koja su već dobijala Marinovićev poziv.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.