open-navfaktor-logo
search
Eurobasket 2021
Zmajice su oduševile košarkašku Evropu: Mogu li preko Švedske do kvalifikacija za SP?
Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas igra šestu, posljednju, utakmicu na Eurobasketu, a koja joj je ujedno i najvažnija.
26.06.2021. u 07:24
get url
text

Protivnik izabranicama selektora Gorana Loje u susretu koji se igra s početkom u 12 sati u dvorani Pavello Municipal Font de Sant Lluis u Valenciji bit će selekcija Švedske.

Koliko je važan ovaj susret za Zmajice najbolje opisuje podatak da pobjedniku donosi peto ili šesto mjesto, što automatski znači i učešće u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

VEZANI TEKST - Evo gdje možete uživo pratiti meč košarkašica BiH i Švedske

Za razliku od četvrtfinalnog meča u kojem je naš nacionalni tim poražen od favorizovane Francuske, u kojem zbog povrede nije nastupila Marica Gajić, za današnji duel "coach" Lojo bi na raspolaganju trebao imati sve igračice.

- Ja očekujem da će sve djevojke biti spremne za susret i da ćemo uz maksimalan pristup i zalaganje, kakvo smo pokazali tokom cijelog prvenstva, uspjeti ostvariti povoljan rezultat - kazao je Lojo.

Selektor BiH je zajedno sa svojim stručnim štabom zna šta može očekivati od Švedske.

- Analizirali smo reprezentaciju Švedske i radi se o jednoj kvalitetnoj ekipi koja igra agresivnu odbranu i brzu košarku. Mi ćemo nastojati da zaustavimo njihove najkvalitetnije igračice, i stavimo pod kontrolu - rekao je Lojo.

Iako je Švedska poražena u četvrtfinalu od Bjelorusije rezultatom 58:46, čini se da Marco Crespi, Italijan na klupi skandinavske selekcije neće mijenjati taktičku postavku svog tima, tako je makar rekao.

- Mislim da ništa ne moramo mijenjati drastično, siguran sam da ćemo postizati koševe sa boljim procentom - naglasio je stručnjak na klupi Švedske, te dodao:

VEZANI TEKST - Na kojoj poziciji Zmajice mogu završiti Eurobasket

- Mi imamo svoju ekipu i igramo manjom postavom koju čine četiri manje igračice koje su često otvorene za šuteve izvana. Nemamo igru "unutra" gdje možemo zakucavati loptu u reketu, a to je zato što su naši igrački kvaliteti i stil igre drugačiji od toga. Mislim da ponekad trebamo brže forsirati naš ritam igre i nametati svoj stil, ali to su mali detalji.

Plasmanom u četvrtfinale i pobjedom nad Hrvatskom naša reprezentacija ostvarila je najbolji rezultat od svog postojanja. Na jedina prethodna dva učešća bile zauzela je 10. (1999. godine) i 12. mjesto (1997. godine). Sada ćemo u najgorem slučaju biti osmi, no svi zdušno navijamo za mjesto u kvalifikacijama za Mundobasket.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.