Zmajevi u NBA: Koliko Nurkić zaostaje za Teletovićem?

objavljeno: 07.03.2018. u 11:13

Najbolji bosanskohercegovački košarkaš Mirza Teletović trenutno se oporavlja od plućne embolije, odnosno krvnih ugrušaka kao posljedica ove bolesti.

Rođeni Jablaničanin prvi je bh. košarkaš koji je osjetio čari igranja u NBA ligi, u koju je stigao 2012. godine, kada je potpisao prvi ugovor s Brooklyn Netsima. Nakon Netsa Teletović je igrao za Phoenix Sunse, a trenutno je pod ugovorom s Milwaukee Bucksima.

Iako su nedavno pojedini američki mediji, koji su kasnije citirani i u Evropi, prenijeli kako je Mirza okončao karijeru, ubrzo je uslijedio Teletovićev demant.

- Kraj je onda kada ja kažem da je kraj. Oporavak ide odlično - napisao je Teletović na svom zvaničnom Twitter profilu.

Svi ljubitelji košarke u našoj zemlji priželjkuju što brži oporavak i povratak našeg najboljeg igrača pred svjetla najveće košarkaške pozornice.

U dosadašnjih šest godina karijere u NBA ligi Teletović je ubacio ukupno 2.636 poena. Najučinkovitiji je bio 2015. kada je ubacio skoro hiljadu poena, tačnije 965, dok je aktuelna sezona bila najslabija za Mirzu. Zabio je svega 159 poena.

Iako nisu jedini igrači iz Bosne i Hercegovine koji su igrali ili igraju u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu, Mirza Teletović i Jusuf Nurkić su jedini koji to čije pod zastavom naše domovine.

Mirzin oporavak i pauzu zbog zdravstvenih problema "iskoristio" je Nurkić kako bi se približio najboljem bh. košarkašu prema broju ubačenih poena. Stasiti centar u NBA ligi debitovao je 2014. godine, a od tada do danas ubacio je ukupno 2211 poena.

Statistiku nije potrebno posebno ni pogledati da bi se zaključilo da je ovo Jusufova najbolja sezona otkako je stigao u Sjedinjene Američke Države. Do sada je postigao 860 poena. Iako je sezona još daleko od kraja Nurkić je već za duplo premašio svoj najslabiji učinak iz 2014. kada je ubacio 426 poena.

Nurkić trenutno, prema broju ubačenih poena u NBA karijeri, za Teletovićem zaostaje 425 poena. Ipak, nastavi li igrati u ritmu samo je pitanje vremena kada će prestići našeg najboljeg košrkaša.