open-navfaktor-logo
search
Žrijeb u Dublinu
Zmajevi u drugom šeširu: Protiv koga ne mogu igrati kvalifikacije za EURO 2020?
Osim BiH u drugom potu su sigurni Island, Ukrajina, Rusija, Vels, Danska, Austrija i Švedska
19.11.2018. u 14:37
get url
text

Drugog dana narednog mjeseca u Dublinu će biti obavljen žrijeb grupa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Zmajevi će izvlačenje dočekati u drugom šeširu, koji su izborili sjajnim igrama u Ligi nacija, a upravo je novoformirano takmičenje parametar za određivanje jakosnih grupa.

Prvi pot, odnosno prvi šešir, činit će deset najboljih reprezentacija iz Lige A. Za sada je poznato osam nositelja, a to su: Belgija, Francuska, Italija, Portugal, Španija, Engleska, Švicarska i Holandija.

Za preostala dva mjesta bore se tri selekcije (Hrvatska, Njemačka i Poljska). Vatreni su svoju šansu prokockali na Wembleyju, gdje je do 78. minute držala prvo mjesto u grupi, ali su za sedam minuta primili dva gola, pa su čak ispali iz Lige A.

Sada je sudbina izabranika Zlatka Dalića u rukama Njemačke i Poljske. Ukoliko ove dvije reprezentacije večeras i sutra savladaju Holandiju i Portugal, Hrvatska seli u drugi šešir. S druge strane ona ekipa koja kiksa u posljednjih 90 minuta Lige nacija izgubit će status nositelja.

Bosna i Hercegovina će biti u drugom šeširu, gdje su još sigurni Island, Ukrajina, Rusija, Vels, Danska, Austrija i Švedska, a upražnjena mjesta u drugom šeširu popunit će jedna ekipa iz A divizije (Njemačka, Hrvatska ili Poljska), te Češka ili Slovačka iz Lige B, koje igraju večeras (u slučaju remija Slovaci ispadaju u treću jakosnu grupu).

Ujedno, ovo su selekcije protiv kojih Zmajevi neće moći igrati u kvalifikacijama na EURO. Odlukom UEFA-e u istoj grupi sa BiH neće moći biti ni Kosovo.

U trećem šeširu za sada je pet sigurnih. To su: Turska, Sjeverna Irska, Republika Irska, Srbija i Finska. Uz njih, za očekivati je da u trećem potu budu Škotska ili Izrael, Norveška, Mađarska, Rumunija, te lošiji iz duela Češka - Slovačka.

Četvrti šešir za sada sačinjavaju Grčka, Albanija, Kipar, Crna Gora, Estonija, Slovenija i Litvanija, dok se u petom nalaze Luksemburg, Armenija, Azerbejdžan i Moldavija. U šestom potu, za sada je siguran samo San Marino.

Na EURO 2020 plasirat će se po dvije prvoplasirane i drugoplasirane ekipe iz svake grupe, a četiri mjesta rezervisana su za pobjednike play-offa Lige nacija.

Zmajevi su osigurali plasman u play-off, te ukoliko u svojoj grupi ne završe među dvije najbolje ekipe, imat će priliku da u martu 2020. godine izbore plasman na završnu smotru najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.