open-navfaktor-logo
search
Retrospektiva
Zmajevi u 2019. godini: Od sjaja do očaja za nekoliko mjeseci, Bajević svjetlo na kraju tunela
Drugo poluvrijeme protiv Grka nagovijestilo je sunovrat, koji je okončan potpunim krahom
02.01.2020. u 08:33
get url
text

Očekivanja su bila velika, a prizemljenje bolno. Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine neće po dobrom pamtiti 2019. godinu jer je neslavno okončala kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Za samo nekoliko mjeseci prošli su put od sjaja do očaja, a svjetlo na kraju tunela je Duško Bajević, koji je izabran za selektora koji će nas voditi u baražu za EURO koji će se igrati u martu 2020. godine.

Zmajevi su sredinom novembra 2018. godine osvojili Ligu nacija B i izborili promociju u evropsku elitu, među 12 najboljih reprezentacija Starog kontinenta. Stoga je nacija od izabranika Roberta Prosinečkog očekivala da u kvalifikacijama nastavi kontinuitet i izbori jedno od prva dva mjesta koja su vodila na EURO.

Počelo je dobro. Krajem marta na Grbavici je "pala" Armenija. Zmajevi su slavili sa 2:1, ali se već tada vidjelo da u igri našeg tima nešto ne štima. Tri dana kasnije (26. marta) u Zenici smo ugostili Grčku i odigrali poluvrijeme iz snova. Golovima Edina Višće i Miralema Pjanića vodili smo 2:0. Činilo se tada da nas ništa ne može zaustaviti ka historijskom plasmanu na EURO. Ali...

Drugo poluvrijeme protiv Grka nagovijestilo je sunovrat, koji je okončan potpunim krahom, čemu svjedoči činjenica da su nam fudbalske lekcije držale "velesile" poput Armenije i Finske.

Uslijedio je logičan rasplet. Robert Prosinečki je 27. novembra postao bivši, a ni mjesec kasnije za selektora je imenovan Duško Bajević. Princ s Neretve imat će zadatak da kroz baraž (polufinale - 26. marta protiv Sjeverne Irske, eventualno finale 31. marta protiv boljeg iz duela Slovačka - Republika Irska), pokuša popraviti stvari i odvede nas na EURO.

Bajević je, po ocjenama fudbalskih stručnjaka, svjetlo na kraju tunela, koji je u ovom trenutku najveći adut Zmajeva na putu prema završnoj smotri najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

Rezultati Zmajeva u 2019. godini

BiH - Armenija 2:1
BiH - Grčka 2:2
Finska - BiH 2:0
Italija - BiH 2:1
BiH - Lihtenštajn 5:0
Armenija - BiH 4:2
BiH - Finska 4:1
Grčka - BiH 2:1
BiH - Italija 0:3
Lihtenštajn - BiH 0:3

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.