open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za SP 2022
Zmajevi slavili u Nur Sultanu: Golovima Prevljaka BiH zadržala šanse za baraž
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je Kazahstan s 2:0 u meču kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine, a Zmajevi su slavili zahvaljujući golovima Smaila Prevljaka u 25. i 66. minuti.
09.10.2021. u 16:51
get url
text

Početni pritisak Kazahstana kao da je iznenadio našu selekciju, a prvi put domaćem golmanu Stasu Pokatilovunaša selekcija zaprijetila je u 11. minuti. Tada je kazahstanski čuvar mreže odbranio šut glavom Miroslava Stevanovića.

Pet minuta kasnije izabranici selektora Ivayla Peteva dobro su kombinovali preko desne strane, a loptu je poslije dodavanja Stevanovića preko gola poslao Smail Prevljak.

Uprkos brojnim otkazima i administrativnim problemima (nedobijanje viza op.a) bugarski stručnjak ostao je vjeran svojoj taktici, pa su najbolji bh. fudbaleri i danas zaigrali u formaciji 3-5-2 sa Ćivićem, Kovačevićem i Ahmedhodžićem u zadnjoj liniji.

Iako u prvom dijelu prvog poluvremena bh. fudbaleri nisu uspjeli napraviti veliku šansu, u 25. minuti stigli su do vodstva. Odličan centaršut Stevanovića u mrežu domaće selekcije glavom je pospremio Smail Prevljak i tako potvrdio da odlična golgeterska forma u dresu belgijskog Eupena nije slučajnost.

Do kraja prvog dijela Edin Džeko je imao nekoliko pokušaja glavom, no kapiten Zmajeva nije uspio naći put do mreže, a vrijedi izdvojiti i pokušaj Eldara Ćivića iz slobodnog udaraca sa same ivice šesnaesterca kojeg je izborio Prevljak u finišu prvog poluvremena.

Kada se sabere i oduzme, Zmajevi su na odmor otišli sa zasluženim vodstvom.

{$galerijaFotografija}

Početak drugog poluvremena bio je dosta sličan startu utakmice. Kazahstanci su nastojali kreirati pritisak na zadnju liniju našeg tima, no dosta bolje smo reagovali u odnosu na prvi dio.

Pokatilovu smo zaprijetili u 51. minuti, prvo Amer Gojak, a potom i Džeko, koji je sa ivice šesnaesterca loptu poslao pored lijeve stative gola domaće selekcije.

U 62. minuti Gojko Cimirot je propustio realizovali veliku šansu za našu selekciju, a dvije minute poslije domaći golman zaustavlja šut Džeke poslije odlične solo-akcije našeg kapitena.

Da se nalazi u sjajnoj formi Prevljak je potvrdio u 66. minuti nakon što se dobro snašao i pogodio bližio ugao ukrajinskog golmana. Bio je njegov četvrti gol u dresu nacionalnog tima, a Dijamantu 24. asistencija.

Mogao je najbolji bh. napadač u narednim minutama popraviti i svoj golgeterski bilans, no nije imao sreće. U rasponu od minute prvo je pogodio prečku, nakon što je loptu skrenula domaća odbrana, da bi poslije kornera kojeg je izborio njegov pogodak spriječila stativa.

Do kraja susreta kazahstanski selektor Talgat Baysufinov pokušao je sa izmjena osvježiti svoj tim i tako dođe do eventualnog gola kojim bi smanjio rezultatski zaostatak, no to se nije desilo, pa su Zmajevi poslije 692 dana upisali prvu pobjedu u zvaničnim susretima, što je i prvi trijumf Peteva u oficijelnim susretima.

Istini za volju, u sudijskoj nadoknadi Kazahstanci su pogodili mrežu našeg tima, ali je Davide Massa poništio taj gol zbog očitog prekršaja nad Ibrahimom Šehićem. Ostalo je 0:2, a naš nacionalni tim je ovom pobjedom, makar privremeno, izbio na drugom mjesto grupe D.

Reprezentaciju BiH za tri dana očekuje novi važan duel kada gostuje u Lavovu kod Ukrajine, koja večeras od 18 sati gostuje kod Finske.

Kazahstan - BiH 0:2, 9.10.2021.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.