open-navfaktor-logo
search
U dramatičnoj završnici
Zmajevi se pobjedom protiv Bugarske plasirali u drugu rundu kvalifikacija za SP
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine se pobjedom u Skenderiji protiv Bugarske rezultatom 76:73 plasirala u drugu rundu kvalifikacija za Mundobasket.
04.07.2022. u 21:50
get url
text

{$galerijaFotografija}

U susretu odigranom pred četiri hiljade navijača Zmajevi su već u prvom napadu došli vodstvo tricom Robersona, koje su držali do 5. minute.

Do kraja prve četvrtine gledali smo uzbudljive duele i smjene vodstva, a izabranici Adisa Bećiragića su prvu četvrtinu dobili poenom prednosti (19:18).

Zmajevi su sjajno otvorili drugu četvrtinu, te su u jednom momentu imali 13 poena prednosti (40:27). Bugari su serijom 9:0 smanjili na 40:36, što je bio rezultat prvog poluvremena. 

Drugi dio meča su Bugari otvorili odličnim šutem za tri poena, a u 28. minuti su došli do prednosti 56:53 koju su zadržali do kraja treće četvrtine i u posljednju dionicu meča ušli sa četiri poena prednosti (62:58).

U posljednjoj četvrtini naša reprezentacija poenima sjajnog Lazića dolazi do preokreta 66:64. U samom finišu susreta gledali smo dosta uzbudljiv meč gdje su se smjenjivala vodstva.

Na kraju je heroj postao Džanan Musa koji je sekundu prije kraja pogodio šut za tri poena i tako donio važnu pobjedu Zmajevima.

Najefikasniji u redovima naše reprezentacije bio je Miralem Halilović sa 16 poena. Pratili su ga Aleksandar Lazić sa 14, te Edin Atić sa 12 ubačenih koševa.

De Bost je u redovima poražene reprezentacije ubacio 24 poena.

U drugom susretu naše grupe Češka je u gostima pobijedila Litvaniju rezultatom 72:83, te se zajedno sa Litvanijom i našom reprezentacijom plasirala u narednu fazu kvalifkacija.

Tamo će im se pridružiti selekcije Francuske, Mađarske i Crne Gore sa kojima će formirati novu grupu. Najbolje tri ekipe iz te grupe plasirat će se na Svjetsko prvenstvo.

Plasman na Mundobasket izborit će 12 najboljih selekcija iz evropskih kvalifikacija. Prije toga se igraju dva kruga kvalifikacija. U aktuelnom krugu postoji osam grupa po četiri selekcije i najbolje tri idu u završni krug. Tako ćemo dobiti 24 selekcije u završnom krugu, koje će biti raspoređene u četiri grupe po šest selekcija. Najbolje tri iz sve četiri grupe, odnosno 12 reprezentacija ostvarit će plasman na Svjetsko prvenstvo.

Svjetsko prvenstvo će se 2023. godine održati u Indoneziji, Filipinima i Japanu.

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

0J4A4243.JPG
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.