open-navfaktor-logo
search
Statistika
Zmajevi pod lupom: Kakva je sezona iza izabranika Ivayla Peteva
Pripreme fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine počinju danas okupljanjem na Ilidži.
27.05.2021. u 11:21
get url
text

U skoro pa stalnoj bazi našeg nacionalnog tima selektor Ivaylo Petev odlučio okupiti svoje izabranike u jednom prilično  podmlađenom sastavu, s nekoliko novih lica u sastavu Zmajeva.

Bugarski stručnjak ovoga puta nije pozvao Edina Džeku i Miralema Pjanića, a osim najvećih zvijezda naše selekcija, na pripremama se neće pojaviti ni Edin Višča, koji je najavio oproštaj od reprezentacije, kao i Sead Kolašinac, Gojkto Cimirot i Miroslav Stevanović, koji su dolazak na pripreme otkazali zbog problema s povredama.

Petev je odlučio poslati i naknade pozive, a dobili su ih Ajdin Nukić (Tuzla City), Vladan Danilović (Nacional) i Damir Sadiković (Cracovia).

Iako su dueli sa Crnom Gorom i Danskom prijateljskog kataktera, odlučili smo "pod lupu" staviti imena kojima je Petev uputio pozive. Da ima nekih nelogičnosti, ima... No selektor je taj koji odlučuje.

Ono što otkrivaju podaci portala Transfermarkt jeste da je najviše minuta na terenu od fudbalera koje je pozvao Petev u protekloj sezoni skupio Stjepan Lončar u dresu Rijeke (3.480).

Kao najbolji strijelac na pripreme Zmajeva stiže Smail Prevljak koji je za Eupen u Jupiler ligi postigao 16 golova, dok je Borčev Almedin Ziljkić sezonu završio s najviše asistencija (11), jednom više od Ermedina Demirovića.

Bez minute odigrane u protekoj sezoni dolazi Kenan Pirić, golman Maribora.

U nastavku pogledajte najzanimljivije statističke parametre fudbalera na koje računa selektor Petev za duele sa Crnom Gorom i Danskom.

Ibrahim Šehić (Konyaspor): Prvi golman naše selekcije u protekloj sezoni upisao je 29 nastupa za Konyaspor, koji je turski šampionat završio na 11 mjestu. Šehić je za 2.610 minuta na terenu mogao 39 puta loptu vaditi iz svoje mreže, ali je i u osam susreta upisao "clean-sheet". Imao je Šehić i problema s povredom koja ga je spriječila da upiše koji nastup više.

Nikola Vasilj (Zorya): U Ukrajini teško da je moguće biti bolji od Dynamo Kieva i Shakhtara, pa je treće mjesto koje je Vasilj osvojio sa Zoryom veliki uspjeh. Plasmanu u Evropsku ligu naredne sezone bh. golman je doprinio sa 16 nastupa u prvenstvu u kojima je primio tek 11 golova, dok je u devet mečeva uspipo sačuvati svoju mrežu. Tri nastupa zabilježio je u Kupu Ukrajine i dva u Evropskoj ligi. Dobra sezone donijela mu je i transfer u redove njemačkog drugoligaša St. Paulija.

Kenan Pirić (Maribor): Golman Maribora, koji je ranijih godina skoro pa redovno branio, ove sezone nije minute proveo na golu slovenskog kluba, a prave razloge za poziv njemu znapo očito samo selektor Petev.

ODBRANA
Siniša Saničanin (Vojvodina): 22 nastupa, od čega 19 u srbijanskoh Super ligi, upisao je 26-godišnji stoper našeg nacionalnog tima. Uz to Saninčanin je uspio postići i tri pogotka i zabilježiti jednu asistenciju. Inače, Vojvodina je sezonu završila na četvrtoj poziciji sa 71 bodom, 37 manje Crvene zvezde, koja se okitila šampionskom titulom.

Aleksandar Jovičić (Gorica): Jedan od debitanata u nacionalnom timu naše zemlje u netom okončanoj sezoni u Hrvatskoj upisao je 33 nastupa. U 28 prvenstvenih na terenu je proveo 2.520 minuta i postigao dva pogotka, dok je preostalih pet upisao u Kupu Hrvatske.

Anel Ahmedhodžić (Malmo): Mladi stoper Malmoa u proteklom periodu je bio na meti nekoliko evropskih timova. Spominjali su se Chelsea, Milan, Napoli i Atalanta, ali je bh. defanzivac novu sezonu počeo u Švedskoj. U osam mečeva Allsvenskana (720 minuta) postigao je dva gola, a upisao je i tri nastupa u Kupu Švedske. S obzirom da se sezona u Švedskoj ne poklapa sa sezonama u većini ostalih evropskih zemalja, Ahmedhodžić je osvojio šampionsku titulu.

Dennis Hadžikadunić (Rostov): Rostov je sezonu u ruskoj Premier ligi završio na devetoj poziciji. Mladi bh. defanzivac je u ruskom šampionatu upisao 25 nastupa (2.174 minute), te postigao jedan pogodak ali i zabilježio tri asistencije. Po jedan meč Hadžikadunić je odigrao u kvalifikacijama za Evropsku ligu i Kupu Rusije.

Darko Todorović (Hajduk): Ove sezone Todorović je u dresu Hajduka skupio 29 nastupa, od čega je 26 upisao u 1. HNL, gdje su Bili završili na četvrtom mjestu. Bek Zmajeva je sezonu završio s dvije asistencije, dok je rubrika golovi ostala prazna.

Jusuf Gazibegović (Sturm): U premijernoj sezoni u Sturmu debitant u seniorskoj selekciji naše zemlje upisao je 29 nastupa za Sturm, od čega 25 u Bundesligi, gdje je postigao jedan pogodak, a zabilježio je i jednu asistenciju. Klub iz Graza je sezonu okončao na četvrtom mjestu.

Branimir Cipetić (Lokomotiva): U dvadeset ovosezonski nastupa (1.392 minute) Cipetić je upisao samo jednu asistenciju u 1. HNL, dok je u dresu Širokog Brijega upisao 16 susreta (1.266 minuta) te je postigao jedan gol.

Eldar Ćivić (Ferencvaros): Fudbaler Ferencvarosa jedan je od Zmajeva koji se može pohvaliti sa šampionskom titulom. Lijevi bek naše selekcije ugradio je 18 nastupa u naslov prvaka mađarskog velika, a postigao je jedan gol i šest asistencija. Četiri utakmice Ćivić je odigrao u kvalifikacijama za Ligu prvaka, jednu utakmicu u grupnoj fazi, te dva meča u Kupu Mađarske.

Ajdin Nukić (Tuzla City): Kapiten Tuzla Cityja u netom završenoj sezoni bio je jedan od najboljih igrača u sastavu Husrefa Musemića. U 34 nastupa (29 PLBiH, 5 Kup BiH) defanzivac tukasnkog timka postigao je jedan pogodak i upisao pet asistencija, a na terenu je proveo ukupno 3.029 minuta. Poziv među Zmajeve je nagrada za odlične partije.

VEZNI RED
Stjepan Lončar (Rijeka): U tri takmičenja, računajući i kvalifikacije za Evropsku ligu, nekadašnji veznjak Širokog Brijega odigrao je 42 utakmice. U 1. HNL postigao je dva gola i upisao četiri asistencije, dok je u grupnoj fazi Evropske lige jednom bio strijelac i dvaput u ulozi asistenta. Sezonu je završio s 3.480 minuta provedenih na terenu, a Rijeka na trećem mjestu hrvatskog prvenstva.

Amir Hadžiahmetović (Konyaspor): Nekadašnji veznjak Željezničara ove sezone je u turskoj Superligi skupio 34 nastupa. Postigao je četiri gola te upisao i jedanu asistenciju. Na terenu je, računajući i jedan nastup u Kupu Turske, proveo ukupno 2.716. minuta.

Andrej Đokanović (Sarajevo): Mladi veznjak Bordo tima, baš kao i Ajdin Nukić, našao se nekoliko puta u idealnom timu kola koje je birao Faktor. Sezonu je završio s osvojim peharom Kupa BiH, a odigrao je ukupno 39 utakmica u svim takmičenjima, te postigao jedan gol.

Rade Krunić (Milan): Milan je ostvario cilj, vratio se u Ligu prvaka, a važan doprinos tome dao je i bh. reprezentativac. Iako je zabilježio 38 nastupa, minutaža i nije pretjerano velika - 1.419. Krunić je u svim takmičenjima postigao dva gola i upisao tri asistencije.

Dario Šarić (Ascoli): Jedan od novajlija na spisku u finišu sezone se uspio spasiti od ispadanja iz Serie B. U 35 utakmica, od čega je 34 odigrao u prvenstvu, jednom je zatresao mrežu protivnika te saigračima asistirao za još dva gola. Zanimljivo da je Ascoli u drugom rangu italijanskog fudbala ostao zahvaljujući odličnim partijama Riada Bajića, za kojeg ovoga puta nije bilo mjesta na spisku Ivayla Peteva.

Adi Nalić (Malmo): Zajedno s Ahmedhodžićem Nalić se u prošloj sezoni okitio titulom prvaka Švedske, a ni u novoj nije počeo loše. U 14 nastupa u novoj sezoni postigao je tri gola i zabilježio jednu asistenciju, dok je prošlu završio s učinkom četiri gola i četiri asistencije. Bit će zanimljivo vidjeti koliko može u dresu Zmajeva.

Dino Beširović (Mezokovesd Zsory): Šest golova i šest asistencija učinak je nekadašnjeg veznjaka bijeljinskog Radnika i Hajduka u 30 prvenstvenih nastupa mađarskoj ligi, a još dva nastupa upisao je u Kupu Mađarske.

Almedin Zilkić (Borac): U šampionsku sezonu Banjalučana krilni fudbaler "ugradio" je 11 asistencija i sedam golova u 28 prvenstvenih nastupa. Još dva pogotka dao je u tri nastupa u Kupu BiH, a igrao je i u dvije utakmice kvalifikacija za Evropsku ligu.

Damir Sadiković (Cracovia): U premijernoj sezoni u Poljskoj Sadiković je osvojio Superkup, a Cracovia je ostala u Ekstraklasi. Računajući i nastupe u bh. takmičenjima Sadiković je sezonu završio s 33 nastupa i dvije asistencije.

Vladan Danilović (Nacional): Danilovićev nacionalnu portugalsko prvenstvo završio je na uvjerljivo posljednjem mjestu, pa će Nacional od sljedeće sezone igrati u nižem rangu. U deset nastupa za Nacional (404 minute) nekadašnji fudbaler Borca nije dao neki poseban doprinos, dok je u devet nastupa za Banjalučane u protekloj sezoni postigao dva gola i imao jednu asistenciju.

NAPAD
Luka Menalo (Rijeka): Nekadašnji krilni fudbaler Širokog Brijega sezonu u dresu Rijeke završio je s 13 golova i sedam asistencija, što je svakako zavidna brojka. U 29 prvenstvenih mečeva Luka je postigao šest golova, te zabilježio i šesta asistencij, a šest golova postigao je i u pet nastupa u Kupu BiH. Po gol i asistenciju upisao je u mečevima Evropske lige.

Ermedin Demirović (Freiburg): Pet golova i čak deset asistencija u 30 bundesligaških nastupa ne može biti malo za 23-godišnjeg napadača Freiburga koji se ove sezone izborio za ozbiljnu minutažu, dok u dva nastupa u DFB Pokalu nije uspio zatresti mrežu protivnika.

Smail Prevljak (Eupen): Sezonu u Eupenu završio je sa impozantnih 16 golova i četiri asistencije, do koji baš i nije lako doći kada u Belgiji nosite dres tima koji je sezonu završio na 12. poziciji Jupiler lige.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.