open-navfaktor-logo
search
Rivali iz kvalifikacija
Zmajevi pamte Francusku po penalu iz Pariza, BiH nikada nije igrala protiv Ukrajine i Kazahstana
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Mundijal 2022 igrat će u grupi D sa Francuskom, Ukrajinom, Finskom i Kazahstanom.
07.12.2020. u 19:24
get url
text

Francuska je aktuelni prvak svijeta i apsolutni favorit grupe. BiH se u grupi s Trikolorima našla u kvalifikacijama za EURO 2012. Francuzi su na Koševu slavili 2:0, dok je u revanšu u Parizu bilo 1:1. BiH je golom Džeke čuvala prednost do 77. minute, a onda je Nasri u 77. minuti izjednačio rezultat iz penala koji je sam izborio. Mnogi se sjećaju njegovog duela sa Spahićem koji je sudija Craig Thomson okaraktereisao kao prekršaj i pokazao na bijelu tačku. Pobjeda bi tada izabranike Safeta Sušića odvela direktno na EURO, a remi je značio baraž u kojem je bolji bio Portugal.

BiH je sa Francuskom odigrala i dva prijateljske meča. U augustu 2004. bilo je 1:1, a dvije godine kasnije Trikolori su slavli sa 2:1.

Za razliku od Francuske, BiH nikada ranije nije igrala kvalifikacije protiv Ukrajine,i Kazahstana. BiH je sa Finskom krajem aprila 2004. odigrala prijateljski meč, slavivši sa 1:0, a isti rival završio je ispred Zmajeva u kvalifikacijama za EURO 2020. Finska je slavila na domaćem terenu 2:0, dok je u revanšu u Zenici bilo 4:1 za bh. tim.

Kvalifikacije za SP 2022. igrat će se od marta do novembra naredne godine.

Bosna i Hercegovina trenutno je bez selektora, nakon odlaska Dušana Bajevića, koji nije ostvario cilj, a to je plasman na EURO.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.