open-navfaktor-logo
search
Repeša debituje
Zmajevi novi "prozor" kvalifikacija za SP otvaraju danas u Finskoj
Za razliku od ranijih okupljanja selektor Jasmin Repeša će u zvaničnom debiju na klupi Zmajeva imati dvojicu NBA igrača, Jusufa Nurkića i Džanana Musu
13.09.2018. u 08:22
get url
text

Muška seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas nastavlja kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje će se 2019. godine održati u Kini.

Susretom na gostovanju kod Finske najbolji košarkaški naše zemlje otvorit će novi "prozor" kvalifikacija za Mundobasket, u kojem će pored Finaca odmjeriti i snage sa Česima, i to 16. septembra u dvorani "Mirza Delibašić".

Za razliku od ranijih okupljanja selektor Jasmin Repeša će u zvaničnom debiju na klupi Zmajeva imati dvojicu NBA igrača, Jusufa Nurkića i Džanana Musu.

Ono što je svakako poremetilo košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, nakon što ju je iznenada nastupio Mensur Bajramović koji je trebao privremeno zamijeniti Duška Vujoševića, jeste i izostanak Nemanje Gordića. Iskusni playmaker podgoričke Budućnosti nije se odazvao poziv iz KSBiH. Razloge njegovog nedolaska treba tražiti u obećanjima koja je dobio ranije od čelnika iz krovne kuće bh. košarke, a koja nisu ispunjena.

Susret sa Fincima bit će sve osim lagan jer smo u dva dosadašnja susreta sa ovom skandivanskom selekcijom doživjeli dva poraza.

Tokom priprema za mečeve sa Fincima i Česima, čiji početak je takođe pomjeren, novi selektor Zmajeva Jasmin Repeša je u nekoliko navrata naglasio da dva naredna protivnika naše selekcije imaju sličnu filozofiju i način igranja.

- Mnofo trče na otvorenom terenu. Daju puno lakih poena i ako im se to dozvoli onda je jako teško igrati sa njima. Ipak, ukoliko uspijemo iskontrolisati njihov ritam smatram da imamo dobre šanse - kazao je Repeša.

Olakšavajuća okolnost za Zmajeve mogao bi biti izostanak Laurija Markkanena, finskog NBA igrača koji je u prošloj sezoni u projeku ubacivao 15,6 poena u dresu Chicago Bullsa. Ipak, i bez Markkanena, ali sa sjajnim Koponenom Finci su dovoljno opasni, pogotovo na domaćem terenu. 

Utakmica se igra u dvorani Espoo Metro Are sa početkom u 18 sati po centralnoevropskom vremenu, a direktan prenos utakmice možete pratiti na kanalu Sportklub 1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.