open-navfaktor-logo
search
Pred Italiju
Zmajevi na ispitu: Povratak Edina Džeke (ne)liječi "glavobolju" Roberta Prosinečkog
Ovo je jedina prilika da selektor isproba pojedine varijante za "baraž", s obzirom na to da do marta naredne godine nema termina za prijateljske utakmice
25.10.2019. u 21:13
get url
text

Robert Prosinečki, selektor fudbalske A reprezentacije BiH, naredne sedmice objavit će spisak igrača na koje će računati u posljednje dvije utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine koje ćemo igrati protiv Italije (15. novembra) i Lihtenštajna (18. novembra).

Selektor Zmajeva piše pozivnice, a sigurno je da će mu biti mnogo lakše kada zna da će u ova dva meča na raspolaganju imati Edina Džeku, napadača Rome, koji je zbog operacije jagodične kosti propustio duele protiv Finske i Grčke.

Ipak, povratak Dijamanta, po svemu sudeći, neće izliječiti "glavobolju" koju naš stručni štab ima kada je u pitanju ostali dio tima, pogotovo vezni red koji se u posljednjem meču protiv Grčke "nije sastavio s loptom".

Upravo smo porazom u Atini izgubili sve šanse da kroz kvalifikacije izborimo plasman na Evropsko prvenstvo, pa će utakmice protiv Azzurra i Lihtenštajna, rezultatski gledano, biti revijalne.

Ali daleko od toga da ih ne treba ozbiljno shvatiti. Naprotiv. Zmajevi ih moraju doživjeti kao finala. Što zbog trenutnog rejtinga, što zbog budućnosti, odnosno kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Uz to, bit će ovo jedina prilika da selektor Prosinečki isproba pojedine varijante za "baraž" (play-off Lige nacija), s obzirom na to da do marta naredne godine nema termina za prijateljske utakmice.

Što se tiče samog spiska, teško je očekivati da će selektor nešto mijenjati, iako je vjerovatno i on svjestan da nema kadar koji je spreman za najveće domete. Bar to nije onih 11 za koje se Prosinečki u pojedinim utakmicama odlučuje...

Potvrđuje to i bezbroj primjera. Tako, recimo, selektorovo "kukanje" o neigranju Muhameda Bešića u Sheffield Unitedu "ne pije vode" jer istovremeno u startnu ekipu konstantno gura Elvisa Sarića koji također ne igra, ali u Saudijskoj Arabiji (prije utakmica sa Finskom i Grčkom odigrao samo 15 minuta za 35 dana).

Ili recimo, ako se sjetimo grozne noći u Yerevanu i poraza od Armenije, kada je u drugom poluvremenu, u trenutku kada smo kod 2:3 stizali zaostatak u igru poslao igrača Rijeke (Stjepan Lončar), a na klupi ostavio fudbalera Milana (Rade Krunić). Naravno, "fudbalski bogovi" surovo su nas kaznili zbog takve nepravde. A bilo je još nepravdi. Od nepozivanja Izeta Hajrovića kada je bio u top formi, preko ignorisanja igrača iz Premijer lige BiH, guranja u startnu postavu Adnana Kovačevića iz pretposljednjeg tima šampionata Poljske. I tako dalje, i tako dalje...

I Zvjezdan Misimović, naš legendarni bivši reprezentativac, koji obavlja funkciju savjetnika Izvršnog odbora za fudbalska pitanja, nedavno je u razgovoru za Faktor kazao kako je jedan od mogućih razloga debakla od Grčke kvalitet igrača, objasnivši kako bi se "kvalitetni fudbaleri znali nositi sa pritiskom kakav smo imali u Atini".

Do marta nema mnogo vremena i zato je vrijeme da se "danas" počne sa pripremama za baraž jer već "sutra" bi moglo biti kasno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.