Na neslavnoj listi fudbalskih "velesila" još su Andora, Armenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Kipar, Estonija, Farski Otoci, Gibraltar, Gruzija, Izrael, Kazahstan, Kosovo, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Moldavija, Crna Gora i San Marino.

Ono što izdvaja fudbalsku reprezentaciju BiH od selekcija sa spiska jeste podatak da je naš nacionalni tim jedini nastupio na Svjetskom prvenstvu.

Doduše, igrao je i Izrael Mundijal 1970. godine, ali tada nije bio član UEFE-e, već sastavni dio Azijske fudbalske federacije (AFC).

Bosna i Hercegovina ima šansu da iz sedmog pokušaja ostvari plasman na smotru najboljih timova Starog kontinenta. Prethodnih šest bilo je neuspješno, uključujući i tri baraža - protiv Portugala, Republike Irske i Sjeverne Irske.

Četvrti po redu baraž u borbi za EPBiH će igrati 21. marta 2024. godine protiv Ukrajine. Radi se o polufinalnom duelu. Ukoliko BiH slavi u toj utakmici, igrat će i finalni meč protiv boljeg iz okršaja Izrael - Island. Polufinalni, a potom i eventualni finalni duel BiH će igrati na domaćem terenu.

Od timova koji nikad nisu učestvovali na EP, šansu da kroz baraž izbore vizu za Njemačku imaju još Estonija, Izrael, Gruzija, Luksemburg i Kazahstan.