open-navfaktor-logo
search
Okom statistike
Zmajevi drugi po efikasnosti, Srbija golgeterski najraspoloženija, Ukrajina ima najbolju odbranu
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je prije dva dana Finsku sa 3:2 i zadržala lidersku poziciju u Grupi 3 Lige nacija B.
16.06.2022. u 17:24
get url
text

Nakon četiri odigrane utakmice BiH zauzima prvo mjesto u grupi sa osam osvojenih bodova.

Zmajevi su među rijetkim reprezentacijama koje nakon četiri kola ovosezonskog izdanja najmlađeg UEFA-inog reprezentativnog takmičenja nisu osjetile gorčinu poraza (pobjede protiv Rumunije i Finske, remi protiv Crne Gore i Finske).

Izabranici Ivayla Peteva su na četiri susreta u ovosezonskom izdanju Lige nacija postigli šest, a primili četiri pogotka.

Po dva pogotka postigli su Edin Džeko i Smail Prevljak, a po jedan Luka Menalo i Miralem Pjanić.

Ukoliko bi uzeli u obzir ostale selekcije koje se nalaze u B Ligi nacija Zmajevi se po efikasnosti dijele drugu poziciju sa Škotskom, Izraelom, Crnom Gorom i Norveškom.

Srbija je najefikasnija selekcija u ovoj diviziji sa sedam golova.

Najviše pogodaka primila je Armenija (devet), a nakon nje slijedi Slovenija (osam).

Zanimljivo je da najbolju odbranu ima Ukrajina, koja je loptu iz svoje mreže vadila samo jednom.

Trenutno najbolji strijelac B Lige nacija je Norvežanin Erling Haaland sa pet golova. Na drugom mjestu se nalazi Stefan Mugoša sa četiri, dok veliki broj igrača je postiglo po dva gola, a među njima se, između ostalog nalaze i naši Edin Džeko i Smail Prevljak.

Zmajeve u septembru očekuju još dvije utakmice Lige nacija. U Zenici 23. septembra gostuje Crna Gora i eventualna pobjeda osigurala bi reprezentaciji BiH prvo mjesto u B3 grupi Lige nacija, odnosno plasman među elitu, kao i mjesto u baražu za Evropsko prvenstvo i to prije starta kvalifikacija.

Pored Crne Gore, reprezentaciju BiH 26. septembra čeka gostovanje kod Rumunije.

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.