open-navfaktor-logo
search
Nove snage
Zmajevi dobili veliko pojačanje na gorućoj poziciji, cijena mu skočila za tri miliona eura
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine u finišu Lige nacija dobila je ogromno pojačanje.
27.09.2022. u 21:17
get url
text

Amar Dedić, prvotimac Salzburga, dobio je priliku protiv Crne Gore i Rumunije i u potpunosti opravdao ukazano povjerenje.

Dedić je bio uz Zmajeve i tokom junske akcije, ali tehničkom odlukom selektora Ivayla Peteva nije se raspremao, odnosno konkurisao za mečeve.

Dvadesetogodišnjeg bh. fudbalera Salzburg je prošle sezone poslao na posudbu u Wolfsberger, da bi se ove sezone Dedić vratio u tim austrijskog prvaka, gdje je dobio poziciju startera, kako u domaćem prvenstvu, tako i u Ligi prvaka.

To je natjeralo i Peteva da Dediću pruži priliku, što je član Salzburga znalački iskoristio. Reprezentacija BiH tako je dobila igrača za budućnost, za naredno desetljeće i to na gorućoj poziciji.

VEZANI TEKST - Dedić: Rumuniju moramo zaboraviti; Ćivić: Dali smo sami sebi golove
 

Zmajevi još od penzionisanja Mensura Mujdže muku muče na desnom boku, a u posljednje vrijeme šansu na tom mjestu dobijali su Mateo Sušić, Branimir Cipetić, Miroslav Stevanović pa i Jusuf Gazibegović, također izdanak Salzburgove škole.

Dedić i Gazibegović, uz Anela Ahmedhodžića i Dennisa Hadžikadunića koje je BiH u mandatu Dušana Bajevića "ukrala" Švedskoj, te Ermedina Demirovića, čine nove - mlade snage Zmajeva.

Kada je u pitanju Amar Dedić, on se ove sezone našao na listi kandidata za nagradu Golden Boy, koju italijanski list Tuttosport dodjeljuje najboljim igračima Evrope mlađim od 21 godine.

Dedić je rođen u Austriji, a njegova porodica je iz Gračanice. Za ovog 20-godišnjaka nikada nije bilo dileme čiji nacionalni dres će nositi, a dokazuju to i njegovi redovni dolasci na okupljanja mlađih selekcija BiH, od pionirske, kadetske, juniorske i mlade reprezentacije.

Njegov prvi austrijski klub bio je LUV.

- Osvoji loptu i dodaj je Amaru - govorili su na treninzima, a njegov talenat i vještine tada su ga učinile "malim Messijem".

VEZANI TEKST - Zmajevi love SP: Bajević postavio temelje, Petev posložio tim, kako smo "ukrali" Ahmedhodžića
 

Sa deset godina Dedić se našao u akademiji Sturma, a tri godine poslije u Salburgu.

- U klub je stigao kao krilni napadač, a ubrzo se usavršio za poziciju desnog beka. Više kao Cafu, nego tipa Garryja Nevillea - predstavljen je jednom prilikom Dedić na zvaničnom sajtu Salzburga.

Aludirali su tada iz austrijskog prvaka da Dedić, kao legendarni Brazilac, ima značajne ofanzivne sposobnosti, ali da se ne boji ni jakih duela, oštrih startova...

Prije Wolfsbergera, Dedić se kalio i u Salzburgovoj filijali FC Lieferingu.

Debitantski nastup za Salzburg uknjižio je u septembru 2020. godine kao 18-godišnjak. Dedić je zanimljiv i na tržištu. Trenutna vrijednost mu je sedam miliona eura, što je tri miliona eura više u odnosu na maj ove godine, kada ga je specijalizirani portal Transfermarkt procjenjivao na četiri miliona eura. Ugovor s najboljim austrijskim timom veže ga do ljeta 2024. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.