open-navfaktor-logo
search
Izvlačenje u Zürichu
Zmajevi danas saznaju rivale u kvalifikacijama za SP 2022: Evo šta trebate znati o žrijebu
Žrijeb evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine bit će održan danas u Zürichu s počekom u 18 sati, a fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se u četvrtoj jakosnoj grupi, gdje je završila poslije loših rezultata u 2020. godini.
07.12.2020. u 06:59
get url
text

U kvalifikacijama za naredni Mundijal sudjelovat će 55 evropskih selekcija koja će biti podijeljene u pet grupa s po pet timova, te pet grupa koje će brojati po šest reprezentacija.

Pobjednici grupa izborit će direktan plasman na Svjetsko prvenstvo, dok će deset drugoplasiranih, uz dvije ekipe iz Lige nacija, igrati dodatne kvalifikacije.

U play-offu će se dijeliti još tri mjesta za učešće na sljedećem Mundijalu, a 12 selekcija bit će podjeljenje u tri "grupe" s po četiri tima.

Bit će to prema formatu kakav je viđen i u nedavnom play-offu za plasman na EURO, s polufinalima i finalima u svakoj od tri grupe.

Vrijedi naglasiti da se zbog političkih razloga u istu grupu ne mogu biti žrijebane Kosovo - Bosna i Hercegovina, Kosovo - Srbija, Kosovo - Rusija, Ukrajina - Rusija, Armenija - Azerbajdžan, te Gibraltar - Španija.

Današnji žrijeb će zbog pandemije koronavirusa prvi put u historiji proteći bez prisustva predstavnika nacionalnih saveza. Da se kojim slučajem održava kao kod ranijih izvlačenja, bh. delegacija bila bi bez selektora, a proces oko izbora stručnjaka koji će naslijediti Dušana Bajevića je u toku.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine počinju u martu sljedeće godine, a trajat će do novembra 2021. godine. Susreti play-offa igrat će se od 24. do 29. marta 2022. godine.

Na kraju vrijedi spomenuti i to da su se Zmajevi do sada tek jednom izborili plasman na SP, i to pod vođstvom Safeta Sušića u kvalifikacijama za Mundijal koji je 2014. godine održan u Brazilu. Naša selekcija je tada takmičenje završila kao trećeplasirana u grupi u konkurenciji Argentine, Nigerije i Irana.

Svjetsko prvenstvo će se održati od 21. novembra do 18. decembra 2022. u pet katarskih gradova (Doha, Lusail, Al Khor, Al Wakrah, Al Rayyan), a već je poznato kako će učesnici završnog turnira A divizije Lige nacija (Belgija, Francuska, Španjolska, Italija) igrati u kvalifikacionim grupama sa po pet ekipa.

Jakosne grupe:
Grupa 1: Belgija, Francuska, Engleska, Portugal, Španija, Italija, Hrvatska, Danska, Njemačka, Nizozemska

Grupa 2: Švicarska, Vels, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Srbija, Turska, Slovačka, Rumunija

Grupa 3: Rusija, Mađarska, Irska, Češka, Norveška, Sjeverna Irska, Island, Škotska, Grčka, Finska

Grupa 4: BOSNA I HERCEGOVINA, Slovenija, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Bugarska, Izrael, Bjelorusija, Gruzija, Luksemburg

Grupa 5: Armenija, Kipar, Farski otoci, Azerbajdžan, Estonija, Kosovo, Kazahstan, Litva, Latvija, Andora

Grupa 6: Malta, Moldavija, Liechtenstein, Gibraltar, San Marino

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.