open-navfaktor-logo
search
Prijateljski duel
Zmajevi danas po šesti put protiv Danaca, možemo li im pokvariti atmosferu pred EURO?
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 18 sati igra prijateljski susret protiv Danske na stadionu Brondby.
06.06.2021. u 08:45
get url
text

Za izabranike Ivayla Peteva ovo če biti drugi prijateljski meč u kratko periodu, a prije četiri dana Zmajevi su na Grbavici remizirali sa Crnom Gorom (0:0).

Bugarski stručnjak na klupi BiH odlučio je ranije osloboditi Radeta Krunića reprezentativnih obaveza, pa veznjaka Milana neće biti u konkurenciji za večerašnji duel.

- Već smo dugo zajedno i vjerujem da ćemo sutra biti bolji nego u prošlom meču. Danska ima dobru generaciju igrača koja je odigrala odlično u Ligi nacija i u kvalifikacijama za EURO. Neće biti lako, ali sam siguran da će igrači dati sve od sebe - kazao je Petev u najavi večerašnjeg susreta.

Naš tim je bez trijumfa na 12 vezanih utakmica, a taj niz kraj od novembra 2019. godine. Ipak, pitanje je koliko je realno prekid tog negativnog niza očekivati protiv selekcije koja je nedavno u prijateljskom susretu remizirala na gostovanju kod Njemačke (1:1).

- Naša reprezentacija je bez pobjede dugo vremena, ali uradit ćemo sve da odigramo što bolje i bolje. Siguran sam da će pobjeda - dodao je Petev.

Dancima će ovo biti generalna provjera provjera pred Evropsko prvenstvo, a naša selekcija se do sada s Danskom sastajala pet puta. Sada već daleke 1997. godine prvi put smo odmjerili snage sa Danskom, a tada smo na stadionu Parken u Kopenhagenu kvalifikacijama ja Svjetsko prvenstvo poraženi s 2:0. Dva mjeseca poslije na Koševu smo ih savladali s 3:0.

U Sjajnoj predstavi 2003. godine na Parkenu Zmajevi su Dance nadigrali s 2:0, a pola godine kasnije koševski remij (1:1) spriječio je odlazak reprezentacije BiH na EURO 2004. godine.

Posljednji susret BiH i Danska odigrale su prije pet godina na Kirin kupu. Naša selekcija je tada trijumfovala poslije bolje izvođenja penala.

TV prijenos današnjeg susreta koji sudi finski arbitar Petri Viljanen možete od 18 sati pratiti na Nova BH, dok tekstualni prijenos možete pratiti i na našem portalu.

Utakmica na stadionu Brondby trebala bi se, zbog epidemioloških mjera, odigrati pred 8.000 gledalaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.