open-navfaktor-logo
search
Obavijestit će Tužilaštvo
Zloupotrebe kod prikupljanja potpisa podrške birača: Opet se pojavili mrtvi na prijavama stranaka?
Tokom provjere validnosti potpisa birača, koji su neophodni da bi stranke mogle prijaviti učešće na Općim izborima 2. oktobra, primijećene su zloupotrebe, zbog čega će Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine obavijestiti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.
30.05.2022. u 12:05
get url
text
Sjednica CIK-a

Nedostaci u prijavi su utvrđeni kod 32 stranke koje ih do danas do 16 sati moraju otkloniti. Među nedostacima su i oni koji se odnose na to da su neki birači dali svoj potpis za više od jedne stranke, ali to, kako nam je pojašnjeno u CIK-u, nije nešto zbog čega se obavještava Tužilaštvo.

U CIK-u nisu u ovom trenutku mogli reći tačno protiv koga će biti podnesene prijave. Međutim, razlog zbog kojeg se Tužilaštvo obavještava je pojava umrlih među prikupljenim potpisima birača, što se dešavalo i ranije.

Tako je Centralna izborna komisija BiH nedavno napomenula da je na lokalnim izborima 2020. godine utvrdila da se na obrascima za prikupljanje potpisa podrške nalaze i potpisi za umrle osobe, zbog čega je podnijela 173 prijave nadležnim tužilaštvima.

VEZANI TEKST - Jesu li u startu moguće zloupotrebe: Građanin ne smije potpisom podržati više stranaka, ali kako se to provjerava

Nedostaci koje stranke moraju ispraviti do danas do 16 sati ukoliko žele učestvovati na izborima odnose se na identičan ili sličan naziv s drugom strankom, što bi moglo dovesti birače u zabludu, zatim na nedovoljno validnih potpisa birača, neizmirene finansijske obaveze, te nedostavljanje finansijskog izvještaja i nedostavljanje rješenja iz upisa u registar.

Tako svoj naziv mora promijeniti Socijalistička partija Srpske, Srpska napredna stranka RS-FBiH, Bosanska narodna stranka BNS-VND, Hrvatska stranka prava BiH i Herceg-bosne, te Zeleni Bosne i Hercegovine.

Dovoljan broj validnih potpisa podrške birača nisu imali BPS-Sefer Halilović, Stranka za BiH, Hrvatska stranka prava, BOSS-Mirnes Ajanović, Partija ujedinjenih penzionera, Demokratski narodni savez, Radom za boljitak, Ekološka partija RS, SBB koji nema dovoljno validnih potpisa za nivo Predsjedništva BiH, Hrvatska stranka prava BiH, Savez za novu politiku, Hrvatski savez HKDU Hrast, Liberalna stranka BiH, Prva srpska demokratska stranka, Slobodna stranka Srpske, Srpska napredna stranka FBiH, Demokratski centar RS-Igor Davidović, Srpska napredna stranka RS-FBiH, Bosanskohercegovački zeleni, NES BiH, Stranka za život, Potkozarski narodni pokret, Srpski narodni pokret, Bosanska narodna stranka VND.

Između ostalih, stranka Zavičajni socijaldemokrati-Mile Marčeta vraćena je jer nije izmirila kaznu koju plaća na rate, gdje je zadnja uplata bila u avgustu.

Kada su u pitanju nezavisni kandidati, devet ih nema dovoljan broj validnih potpisa podrške i to trebaju dopuniti. Radi se o kandidatima Igor Gašević, Slavko Dragičević, Slavko Sekulić, Dušan Dragičević, Milan Anđelić, Ivan Begić, Jelenko Bubić, Dalibor Ivanović i Cvjetin Milojević.

Prijava kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mahira Žiška je odbijena jer je imao 3.001 potpis, a trebalo je najmanje 5.000 potpisa podrške.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.