open-navfaktor-logo
search
Ukrajinci tvrde
Zloglasna "crvena šuma" uzela danak: Rusi se ne povlače iz Černobila, oni idu u specijanu bolnicu
Nekoliko stotina ruskih vojnika morali su se hitno povući iz nuklearne elektrane u Černobilu u Ukrajini, nakon što su oboljeli od "akutne bolesti uzrokovane radijacijom", koju je uzrokovalo kontaminirano tlo, kažu ukrajinski izvori.
31.03.2022. u 17:46
get url
text
Nuklearna elektrana u Černobilu
Nuklearna elektrana u Černobilu

Vojnici koji su kopali rovove u kontaminiranoj "crvenoj šumi" u blizini najveće nuklearne katastroe u historiji, sada se liječe u specijalnoj ustanovi u Gomelu, u Bjelorusiji. Šuma je dobila taj naziv jer je hiljade borova postalo crveno nakon nuklearne katastrofe 1986. godine.

Ova predio se smatra veoma toksičnim, a čak ni specijalizirano osoblje nuklearke u Černobilu ne smije mu prilaziti.

Lokalni izvještaji govore da je sedam autobusa vojnika stiglo u Gomel u četvrtak ujutro. Novinari na terenu javljaju o "autobusima duhova" koji prevoze mrtve vojnike iz Bjelorusije u Rusiju tokom noći, prenosi Yahoo News.

Američki obavještajci javili su u srijedu da su ruske snage počele da se povlače iz tog područja. Rusija je povlačanje iz Černobila označila kao dio obećanja da će doći do deeskalacije. Međutim, ukrajinski mediji tvrde da se radi o povlačanju zbog trovanja vojnika radijacijom.

- Još jedna grupa ozračenih terorista koji su zauzeli zonu Černobila prevezena je u bjeloruski radijacijski medicinski centar u Gomelu. Postoje pravila postupanja na ovoj teritoriji - napisao je na Facebooku Jaroslav Jemelianenko, koji radi za državnu ukrajinsku agenciju koja upravlja "zonom isključenja".

Černobil je pao pod rusku kontrolu 24. februara, prvog dana invazije. Radnici su bili u smjeni više od 600 sati prije nego je dopupštena promjena smjene. Sve više je rasla zabrinutost na međunarodnom nivou kada je ruska vojska dovezla teško naoružanje u taj rejon, pri tome podigavši radioaktivnu prašinu ne koristeći nikakvu zaštitnu opremu. Šumski požari su također dodatno podigli zabrinutost, jer pogoduju širenju kontaminacije.

Kopanje rovova u šumi, koja se smatra najkontaminiranijim dijelom "zone isključenja", bio je povod da Ukrajinci koji rade na tom području zbijaju šale na račun Rusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.