open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Zločini u Janji: Kako je Hamdija Topalović saznao za ubistvo oca
Na suđenju desetorici pripadnika policije RS-a za zločine počinjene u Janji, svjedok Državnog tužilaštva govorio je o saznanjima u vezi s ubistvom njegovog oca
08.11.2018. u 16:15
get url
text

Hamdija Topalović sa porodicom je iz Janje izbjegao u Njemačku u aprilu 1992., a saznao je za ubistvo oca Asima u augustu 1993. godine.

- Očeva sestra, koja je živjela u Njemačkoj, saopštila mi je tu vijest. Tek kasnije, kada je majka došla u Njemačku, ispričala mi je šta se desilo. Saznao sam da je otac izašao u dvorište i da su se začuli pucnji. Majka ga je kasnije tražila i tek ujutro našla ubijenog - ispričao je Topalović.

Svjedok je naveo kako mu je policajac Boro Zelenović iz Bijeljine obećao reći ko je ubica njegovog oca, "kada za to dođe vrijeme", ali nije saznao ništa.

- Rekao mi je samo da je te noći, kada je ubijen otac, pred kuću došao bijeli "golf" - kazao je svjedok.

On je dodao da se do očevog ubistva dva-tri puta mjesečno s njim čuo telefonom, te da je od majke saznao kasnije da je otac prije ubistva nekoliko puta pretučen u stanici policije u Janji.

Za zločine počinjene u Janji optuženi su Zoran Bogdanović, Milan Đokić, Ljubiša Ikić, Branislav Trišić, Zoran Tanasić, Žarko Milanović, Mladen Krajišnik, Savo Mršić, Milivoj Čobić i Milan Marković. Optuženi su bili komandiri te pripadnici aktivnog i rezervnog sastava Stanice milicije u Janji.

Optuženima je na teret stavljeno da su učestvovali u progonu, nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje.

Zaštićeni svjedok "B" govorio je o višestrukim premlaćivanjima u stanici policije. Naveo je da je bio mobilisan u Drugu sembersku brigadu Vojske Republike Srpske u radnu obavezu, te da je tačno 42 puta odveden na saslušanje i premlaćivanje u policijsku stanicu u Janji.

- Mićo Đokić bio je komandir policije i on me je saslušavao. Pitao me je što ne idem u Alijinu državu, šta čekam u Janji, a ja sam mu rekao da nemam para. Nakon saslušanja kod Miće odvođen sam u drugu prostoriju, gdje sam premlaćivan. Tukli su me policajci s fantomkama, ne znam im imena. U stanicu me svaki put dovodio Mićo Marković - ispričao je svjedok "B".

Na upit Odbrane Milana Đokića, da li ga je on tukao u stanici, svjedok je odgovorio da nije.

- Nikada me Mićo nije udarao ni maltretirao. Poznavao sam i njega i suprugu od prije rata, bio je fin čovjek - kazao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. decembar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.