open-navfaktor-logo
search
Zaštićena svjedokinja
Zločini u Foči: Dugo zbog stida nije govorila da su je silovali Neđo, Papro i Mačak
Na suđenju za zločine u Foči, zaštićena svjedokinja A-1 je izjavila da su je 9. juna 1992. silovali Neđo, Papro i Mačak koje je tada poznavala iz viđenja po nadimcima i čija je imena saznala kasnije.
24.02.2020. u 17:18
get url
text

Svjedokinja je izjavila da je više žena sjedilo u jednoj sobi kada su u večernjim satima u maskirnim uniformama došli Mačak, Neđo i Miško, da su tražili neku rakiju i potom otišli. Kako je ispričali vratili su se bez Miška i nju odveli u stan komšinice koji je bio prazan.

- Ništa mi nisu rekli, samo su me odveli. Mačak me utjerao unutra i izašao iz te sobe. Neđo se vratio, stavio je pištolj i nož na šporet - kazala je svjedokinja.

Prema njenim riječima, Neđo joj je tada poderao odjeću i silovao je, te joj rekao da ako bude vrištala da će je zaklati te da je to trajalo 10-ak minuta.

- Ustao je, obukao se i izašao na hodnik. U tom momentu je ušao Mačak. Ošamario me dva-tri puta - rekla je svjedokinja i navela da joj je potom Mačak poderao odjeću i silovao je, da mu je govorila da je ne dira, ali da je odgovorio da "ako ikome bude rekla da će doći i ubiti je"

Mačak je, prema njenim riječima, uzeo pištolj i nož te izašao, za njim je krenula i svjedokinja, ali da je na hodniku bio Papro koji je natjerao da se vrati u sobu te da je i on silovao.

- Papro mi je zatim rekao da ne smijem izlaziti, da će se on vratiti. Kada je otišao, iskočila sam kroz prozor i pobjegla - kazala je svjedokinja.

Nakon bjeksta, kako je rekla, spavala je kod svjedokinje A-2, po tavanima, a zatim je jedna žena sprske nacionalnosti odvela kod sebe i kod nje je bila do razmjene.

Papru je, kako je pojasnila, prije rata poznavala iz viđenja kada je dolazio kod svoje sestre, da je tada imao dugu kosu i bradu te je nosio kožni povez preko oka, dok je za Mačka rekla da je prolazio pored mjesta gdje je stanovala kada je išao na posao.

- Čula sam i Neđu kada ga je zovnuo Mačak, dodala je svjedokinja i pojasnila da joj je kasnije jedna starija žena rekla da se oni prezivaju Paprica i Ognjenović, dok je opisujući Neđu navela da je bio Crnogorac.

Radovan Paprica zvani Papro i Slavko Ognjenović zvani Mačak optuženi su da su 9. juna 1992. godine, s još jednom osobom, na grub način silovali svjedokinju A-1 u Miljevini. Na teret im je stavljeno da su silovanje počinili u okviru širokog i sistematskog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Republike Srpske.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, svjedokinja je rekla da su sva trojica bili u uniformama sa oznakama srpske vojske, da su na šporet ostavljali po pištolj i nož, kao i da su se ponašali isto i da je svaki od njih silovao po 10-ak minuta.

Odbrana je predočila dio iskaza iz istrage u kojem je navela da je "Neđo dao Mačku pušku da je čuva", ali je svjedokinja rekla da se toga ne sjeća, te je rekla da je Mačak tada bio mršaviji i nije izgedao kao sad.

O događaju, dodala je ona, dugo nikome nije govorila jer je bilo stid i sram.

Optuženi Paprica je rekao da je čista laž sve što je svjedokinja ispričala.

Nastavak suđenja je 17. marta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.