open-navfaktor-logo
search
Žrtve još nisu pronađene
Zločini u Bosanskom Novom: Spojeni postupci protiv nedostupnih Novakovića i Karlice
Državni sud donio je rješenje kojim su spojeni krivični postupci protiv nedostupnih Željka Novakovića i Milenka Karlice, optuženih za zločine počinjene 1992. godine na području Bosanskog Novog.
02.03.2021. u 12:10
get url
text

- Provest će se jedinstveni postupak protiv optuženih Željka Novakovića i Milenka Karlice i donijeti jedna presuda - naveli su u Sudu BiH.

Karlica i Novaković, za koje su ranije iz Tužilaštva BiH naveli da su državljani Srbije, optuženi su da su od maja do septembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada, učestvovali u progonu civila bošnjačke nacionalnosti iz zaselaka Ekići i Alići na području Bosanskog Novog.

VEZANI TEKST - Željko Novaković optužen za progon nesrpskog stanovništva iz Bosanskog Novog

Protiv Novakovića je u junu 2019. potvrđena optužnica koja ga tereti za sudjelovanje u ubistvima, mučenju i progonu bošnjačkog civilnog stanovništva iz Ekića i Alića, gdje je 22. juna 1992. ubijeno 27 civila.

- Prilikom napada na navedena sela i progona stanovništva iz njihovih kuća i domova, optuženi je osobno i izravno, zajedno s drugim osobama, sudjelovao u ubistvu 27 civila, muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koje su prethodno odvojili od njihovih porodica, te tukli, mučili i zlostavljali u prisustvu njihovih djece i žena - saopćili su ranije iz Tužilaštva BiH.

Ročište u Sudu BiH na kojem se trebao izjasniti o krivnji ranije je odgođeno jer Novaković nije pristupio, a Sud je konstatovao kako nije dobio informaciju od Ministarstva pravde da li je optuženom dostavljen poziv putem međunarodne pravne pomoći.

Optužnica protiv Karlice je potvrđena ranije, odnosno početkom 2016. godine, a prema saopćenju Tužilaštva BiH, on je kao "vođa organizirane grupe" naredio odvajanje žena i djece koji su bili u kolonama zajedno s muškarcima, i koje su potom potrpali u traktore i odvezli prema naselju Urije.

VEZANI TEKST - "Interpolove" potjernice za 41 optuženikom za ratne zločine

Muškarci su, kako je tada navedeno u saopćenju Tužilaštva BiH, odvedeni do mjesnog groblja, a Karlica im je naredio da kopaju zajedničku grobnicu. Potom je naredio vojnicima da pucaju u civile, u čemu je i sam sudjelovao.

Tijela manjeg broja žrtava, prema Tužilaštvu, nakon rata su pronađena, ekshumirana i identificirana, dok se za posmrtnim ostacima većeg broja žrtava još uvijek traga.

Za zločine počinjene u mjestima Alići i Ekići, u Sudu BiH je u toku suđenje Ljubanu Babiću, Ranku Balabanu, Rajku Karlici, Milenku Brčinu, Mirku Odžiću, Milenku Babiću, Ratku Goronji, Nikoli Reljiću, Draganu i Ranku Baltiću, Miroslavu Kapetanoviću i Ranku Grabu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.