open-navfaktor-logo
search
Nepravosnažna presuda
Zločin kod Bosanske Gradiške: Puncu zabio sjekiru u glavu, dobio dvije godine zatvora
Goran Mirković osuđen je u Okružnom sudu Banja Luka na dvije godine zatvora što je u augustu 2019. godine puncu Milanu Mudriniću zabio sjekiru u glavu, a žrtva je od posljedica povreda preminula tri dana kasnije u bolnici.
15.05.2023. u 12:59
get url
text

Presuda je nepravosnažna i dozovljeno je pravo žalbe.

Iz suda je saopćeno da je optuženi proglašen krivim što je "u stanju bitno smanjene uračunljivosti ubio drugog u prekoračenju granica nužne odbrane usljed jake prepasti izazvane napadom oštećenog".

U cijelosti je usvojen imovinskopravni zahtjev i naloženo je optuženom da isplati oštećenoj M. M. novčanu naknadu zbog štete prouzrokovane smrću oca u iznosu od 5.000 KM.

Optužnica je Mirkovića teretila za nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici koje je počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, u prekoračenju granice nužne odbrane. Sve se desilo 21. augusta 2019. godine oko 22 sata nakon što je punac optuženog došao kod njega u kuću u mjestu Brezik Laminci kod Bosanske Gradiške, te ga napao zbog duga.

Prema optužnici, svađu je prekinula supruga optuženog.

U optužnici stoji i da je oštećeni po izlasku iz kuće rekao da mu optuženi ne treba vraćati novac, ali da će mu polupati vozilo da ga ne može voziti, te prišao parkiranom "golfu 3" na kojem je cjepanicom razbio prednje vjetrobransko staklo. Dalje se navodi da je Mudrinić cjepanicom udario Mirkovića koji je zatim, u stanju bitno smanjene sposobnosti da shvati značaj svog djela i da upravlja postupcima usljed privremene duševne poremećenosti, uzeo sjekiru i oštricom udario Mudrinića u predjelu tjemena glave.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.