open-navfaktor-logo
search
Sjedeća odbojka
Zlatni ljiljani osvojili bronzanu medalju na Paraolimpijskim igrama
Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci osvojila je bronzanu medalju na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.
04.09.2021. u 08:53
get url
text

Zlatni ljiljani su u "malom finalu" savladali Brazil sa 3:1 (23:25, 25:19, 25:18, 25:11), te tako stigli do šeste medalje na isto toliko učešća na POI.

Brazilci su više sretno i spretno prvi set riješili u svoju korist, a to kao da je razljutilo naše reprezentativce koji su "dodali gas" i izdominirali u preostala tri seta, te sasvim zasluženo stigli do novog pobjedničkog postolja. 

Nakon dva zlata (2004. godine u Atini i 2012. u Londonu) i tri srebra (2000. u Sidneju, 2008. u Pekingu i 2016. godine u Rio de Janeiru) u našu zemlju je stiglo i jedino odličje koje je nedostajalo u paraolimpijskoj kolekciji - bonza.

Zlatni ljiljani su u Tokiju stigli do 24. medalje na velikim takmičenjima (osvajali odličje svake godine od 1997. do danas gdje god da su se pojavili).

Osim šest medalja na POI, u svojim vitrinama imaju i 12 medalja sa evropskih prvenstava (devet zlatnih, jednu srebrenu i dvije bronzane), te šest sa svjetskih prvenstava (tri zlata, dva srebra i jednu bronzu).

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci na Paraolimpijskim igrama nastupila je u sastavu: Sabahudin Delalić (kapiten), Dževad Hamzić, Ismet Godinjak, Ermin Jusufović, Adnan Manko, Adnan Kešmer, Asim Medić, Nizam Čančar, Stevan Crnobrnja, Jasmin Brkić, Mirzet Duran i Safet Alibašić.

Stručni štab sačinjavali su: Mirza Hrustemović, Ejub Mehmedović i Zikret Mahmutović (sjedeća odbojka), a uz naš tim bili su i doktor Mirsad Muftić, te ekonom Dževad Šabeta.

Raduj se Bosno i Hercegovino, ovi momci su to zaslužili!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.