Zlatku Topčiću po treći put nagrada "Alija Isaković"

objavljeno: 25.12.2017. u 15:04

Stručni žiri za izbor najboljeg originalnog dramskog teksta na bijenalnom anonimnom takmičenju BZK "Preporod" jednoglasno je odlučio da nagradu "Alija Isaković" dodijeli drami "Ničiji i svačiji" autora Zlatka Topčića.

Na konkurs su prijavljena četiri žanrovski i vrijednosno neujednačena teksta od kojih su u uži izbor, također jednoglasno, ušle drame "Stid" (šifra ”Novinar“), autora Vahida Durakovića i "Ničiji i svačiji" ( šifra “Kako vrijeme prolazi...“), autora Zlatka Topčića.

Žiri su činili prof. dr. Almedina Čengić (predsjednica) i članovi prof. dr. Nehrudin Rebihić i Nedžad Fejzić, teatrolog.

U obrazloženju jednoglasne odluke navodi se da “kroz dramu otvorene poliperspektivne strukture, u kojoj odnos između likova postaje sve složeniji, a komunikacija autora i recipijenta sve indirektnija, Topčić rafinirano otvara pitanja o složenim odnosima između fikcije, stvarnosti i čitaoca/gledaoca, autobiografije, govorećeg subjekta i autora, o ”slijepim mrljama“ ideološkog polja moći i proizvođenju ”stvarnosti“ kao mjesta egzercira totalizirajuće autoritarne političke volje“.

- Otuda se i angažiranost Topčićevih drama i njegove ”ideje pozorišta“, njegovo opsesivno bavljenje našom nedavnom traumatičnom prošlošću, ne prepoznaje u pukoj dnevno-političkoj ”aktuelnosti“, gromoglasnim ”performativima“ - dosjetkama, niti, pak, u manje-više patetičnom jeremijadnom, ”infantilno-viktimizirajućem“ (P. Brucner) nacional-ideološkom prenemaganju, već je ”unutrašnja istinitost“ njegovog dramskog pisma upravo “mjera u kojoj je autentično autorovo biće sadržano u tekstu- ( Dž. Karahasan) – navodi se, između ostalog, u obrazloženju.

BZK "Preporod" u saopćenju za javnost podsjeća da je to treći put da Zlatko Topčić dobija tu značajnu nagradu BZK "Preporod", koji i na taj način njeguje uspomenu na velikog bh. i bošnjačkog pisca Aliju Isakovića.