open-navfaktor-logo
search
Markale i Srebrenica
Zlatko Miletić: U SIPA-i sam dao izjavu po mojim prijavama protiv Dodika
Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda Paralementarne skupštine Bosne i Hercegovine, u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) dao je izjavu protiv Milorada Dodika, predsjednika entiteta RS. 
12.04.2023. u 09:45
get url
text

- Ja sam bio neki dan u prostorijama SIPA-e da dam izjavu povodom moje dvije prijave iz drugog mjeseca, s obzirom na to da sam ga (Miloda Dodika) prijavio za krivična djela negiranja zločina na Markalama u Sarajevu, a drugi put za negiranje zločina i genocida u Srebrenici i ovo je prvi put da govorim javno - kazao je za BHRT Miletić.

To znači da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dalo naredbu ili pokrenulo istragu protiv predsjednika Republike Srpske u tom smislu, dodao je on.

- Ja ne smijem prejudicirati kako će sve to završiti, ali vidim s obzirom na činjenicu da se pozivaju i ostali građani, fizička i pravna lica, da se ozbiljno radi na dokumentovanju tih djela, znači da se radi ozbiljno. Ne mogu prejudicirati kako će se to završiti, ali činjenica je da Tužilaštvo nešto radi - tvrdi Miletić.

On je objasnio kako je u SIPA-i trebao potvrditi navode prijava protiv Dodika koje je podnio Tužilaštvu BiH. 

- Znači da pojasnim, obilježja krivičnog djela sa mog aspekta i u jednom i drugom slučaju. S obzirom na to da su poznate činjenice njemu poznate. Da je veliki broj poginulih i da su najmanje tri osobe procesuirane u Haškom tribunalu za taj zločin. To se odnosi i na genocid u Srebrenici. Stvari su dovoljno jasne i čiste da imaju obilježja krivičnog djela - rekao je te dodao:

- U slučaju da Tužilaštvo BiH pokrene postupak protiv Milorada Dodika ja ću biti jedan od svjedoka.

On je također rekao kako smatra da bi OHR trebao sankcionirati Dodika. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.