open-navfaktor-logo
search
Kandidat za gradonačelnika
Zlatko Guzin u Centru za kulturu Mostar: Dokaz da se uz veliki angažman i želju može mnogo napraviti
Nakon što je posjetio Narodnu biblioteku, Muzej Hercegovine i Narodno pozorište, dr. Zlatko Guzin, kandidat Koalicije za Mostar 2020 za gradonačelnika Mostara, danas se upoznao sa aktivnostima Centra za kulturu Mostar.
14.12.2020. u 18:36
get url
text

- Riječ je o ustanovi koja nudi raznovrsne kulturne sadržaje, od likovnih izložbi, promocija knjiga, muzičko-scenskih programa, do naučnih simpozija. Kako sam informisan, ova ustanova nudi i različite edukativne sadržaje za sve generacije, a u njenom okrilju djeluje i nekoliko respektabilnih online i elektronskih medija. Kroz Plesni studio Mo Stars, koji je, također, dio ove ustanove, prošle su generacije Mostaraca i Mostarki. Ovo je dokaz da se uz veliki angažman i želju može mnogo napraviti sa relativno ograničenim finansijskim sredstvima - rekao je dr. Guzin.

Direktor Centra za kulturu Senad Suljić istakao je kako, uprkos pandemiji, 2020. godina protiče sa bogatim kulturnim sadržajima, uz poštivanje svih preporuka nadležnog Kriznog štaba.

- Zahvaljujući velikoj predanosti, upornosti i posvećenosti svih saradnika, postigli smo velike rezultate proteklih godina i uspjeli isplanirati i realizovati rekonstrukciju Centra, koji sada sa svojom infrastrukturom i ljudskim resursima može odgovoriti na sve izazove.

Centar za kulturu igra veoma značajnu ulogu u kulturnom životu Grada Mostara i cijele Hercegovine - ističe Suljić.

Podsjetio je da je 2016. godine Centar za kulturu, u saradnji sa drugim institucijama kulture i brojnim udruženjima, građanima Mostara vratio kulturnu manifestaciju Mostarsko ljeto.

- Riječ je o manifestaciji međunarodnog karaktera, koja tokom ljetnih mjeseci okuplja umjetnike iz Bosne i Hercegovine, regije i cijelog svijeta. Svojim sadržajima privlači ne samo građane Mostara, nego i brojne turiste koji posjećuju naš grad - kaže Suljić.

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa Udruženjem likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH), Centrima za kulturu, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz regije, te brojnim udruženjima iz svijeta kulture, Centar za kulturu organizuje mnogobrojne raznovrsne sadržaje. Centar uspijeva u jednoj kalendarskoj godini realizovati i do 150 različitih sadržaja.

Suljić naglašava da ova ustanova pruža priliku i mladim, još neafirmisanim, umjetnicima.

- Otvorili smo vrata građanima svih generacija, udruženjima, raznim društvima. Radimo najviše sa mladim ljudima na unapređenju i pozitivnoj afirmaciji - istakao je direktor Centra za kulturu grada Mostara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.