open-navfaktor-logo
search
Selektor Hrvatske
Zlatko Dalić: Maroko je bitna, ali ne ključna utakmica
Danas se okuplja hrvatska fudbalska reprezentacija uoči popodnevnog leta za Rijad te utakmica FIFA Svjetskog prvenstva u Kataru povodom čega je izbornik Zlatko Dalić poručio kako Hrvatsku vidi među favoritima, javlja Anadolu Agency (AA).
14.11.2022. u 12:14
get url
text

Hrvatsku reprezentaciju najprije u srijedu očekuje prijateljska, pripremna utakmica u Rijadu protiv Saudijske Arabije, nakon čega počinju prve utakmice Svjetskog prvenstva u Kataru.

Izbornik Dalić koji je prije nekoliko dana objavio konačan popis igrača za Svjetsko prvenstvo danas je potvrdio kako su svi igrači sa spiska u dobrom zdravstvenom stanju te kako su svi uspješno preko vikenda odigrali utakmice u svojim klubovima.

- Svi su došli u Zagreb, još čekamo da se Vida vrati jer je sinoć kasno imao utakmicu. Igrači sa spiska su oni s kojima idemo u Saudijsku Arabiju, sutra smo tamo na laganom pripremnom treningu. U srijedu igramo prvu i zadnju pripremnu utakmicu protiv Saudijske Arabije. Ta utakmica će trebati igračima koji u zadnje vrijeme nisu igrali standardno i puno, tako da ćemo tu utakmicu kalkulirati u smislu sastava i igrača, vidjet ćemo što je najpotrebnije - izjavio je Dalić.

U petak reprezentacija u Dohi počinje s ozbiljnim radom, najavio je Dalić, dodavši kako će njegov štab pratiti prve utakmice SP-a koje će se igrati 17. novembra i pripremati se za utakmicu protiv Maroka.

- Maroko je po meni vrlo bitna, ako ne i ključna utakmica, protivnik koji je zaista sjajan. Imaju sjajnu reprezentaciju, puno igrača koji igraju po Evropi, opasni, nezgodni, stabilizirani i mislim da tu utakmicu moramo dobro pripremiti - naveo je Dalić.

Nakon Maroka, reprezentacija ima tri dana uzastopnih treninga kao pripremu za drugu utakmicu SP-a protiv Kanade, a potom igraju protiv Belgije.

Dalić je istakao kako je prednost Hrvatske vezni red na osnovu kojega će u igri nastojati ostvariti prevagu.

Oko tačnog sastava ćemo razgovarati 22. novembra na konferenciji za medije, najavio je Dalić.

- Nisam se čuo s Vahom oko konsultacija s Marokom jer s moje strane to ne bi bilo korektno, on je bio selektor i vodio je tu reprezentaciju - poručio je Dalić.

Govoreći o konkurenciji, hrvatski selektor je ocijenio kako reprezentacija Brazila ima jak spisak igrača kojih puno igra u najjačim evropskim klubovima.

- Po spisku igrača, to je najkvalitetnija i najbolja reprezentacija. Međutim, oni su i prije četiri i po godine bili u ulozi favorita pa su ispali od Belgije. Ima favorita, ali tu ništa nije sigurno. Rekao sam da ima desetak reprezentacija koje se imaju razloga nadati najboljem i visokom plasmanu - rekao je Dalić.

Kao favorite SP-a je naveo Francusku, Argentinu, Portugal, Njemačku, Nizozemsku, Španiju, Englesku, Belgiju i Hrvatsku.

Ocijenio je kako su hendikep Svjetskog prvenstva uvjeti i visoke cijene putovanja i smještaja navijača u Kataru, dodavši kako je gledanje utakmica moguće samo odabranima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.