open-navfaktor-logo
search
Nakon isključenja
Zlatar: Aktuelno rukovodstvo SDP-a razara ideju socijaldemokratije
Na ovaj način uvedena je "moralno-politička" podobonost kao osnovni kriterij za bitisanje u SDP-u, napredovanju i opstanku u organima SDP-a, ističe Zlatar
22.05.2019. u 07:57
get url
text

Isključeni član SDP-a Emir Zlatar izdao je saopćenje za javnost u povodu odluke o isključenju koju je donio Glavni odbor SDP-a, a koja se, kako smatra Zlatar, mora posmatrai i sagledati sa najmanje tri bitna aspekta.

Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Prvi aspekt, koji najjasnije odslikava kakvu bi državu i društvo pravilo aktuelno rukovodstvo SDP-a BiH, temelji se na činjenici da odluka o isključenju koju su donijeli, nije u skladu sa Statutom SDP-a. Dakle, odluka je nezakonita. Građani Bosne i Hercegovine trebaju znati da je aktuelno rukovodstvo SDP-a suspendiralo vladavinu prava u vlastitoj partiji. Zamislite odnos tih i takvih kadrova u državi i njenim institucijama. Ova činjenica je zastrašujuća.

Drugi bitan aspekt jeste politička nekonzistentnost i ukidanje demokratskih načela, jer pored nas koji smo isključeni iz SDP-a "zbog prisustvovanja  inicijativnom odboru za uspostavu Pokreta socijalne pravde i demokratije", istom je prisusutvovalo još članova SDP-a, koji nisu "dekretom partije" isključeni.  Na ovaj način uvedena je "moralno-politička" podobonost kao osnovni kriterij za bitisanje u SDP-u, napredovanju i opstanku u organima SDP-a.

Nadalje, od 18. maja u SDPBIH je ukinuto pravo na različito ili vlastito mišljenje koje je suprotno stavovima „rukovodstva“. Zabranjen je kakav društveni angažman članovima SDP-a bez dozvole „PARTIJSKOG RUKOVODSTVA“ /sintagma posuđena iz Sjeverne Koreje/, tako da je sasvim jasno da je u SDP uvedeno jednoumlje, kao i „partijsko nedjelo“ verbalnog delikta. Strašno da strašnije ne može biti.

Treći aspekt govori o ljudskosti ljudi koji su inicirali odluku o isključenju kao i onima koji su je izglasali. U SDP-u su ubijene temeljne vrijednosti – solidarnost, pravda, jednakost. Mržnja i isključivost, prema svemu što je drugačije, nadvladala je razboritost i zajedništvo. Dominira nekompetencija, politička korupcija, nepotizam. Drugarstvo je samo pamflet, koji u praksi ne postoji.

Izjava Željka Komšića u medijima, da rukovodstvo SDP, ono najjuže, ima veći stepen mržnje prema Željku Komšiću, a slobodno bih dodao i prema Zlatku Lagumdžiji /i još nekima koji su isključeni/, nego prema otvorenim neprijateljima Bosne i Hercegovine, čak i onima koji su presuđeni u sudovima UN-a u Hagu, je nažalost tačna. Mržnja prema drugom i drugačijem je možda najteža bolest i najveća opasnost jer razara biće socijaldemokratske ideje. Uzajamno poštovanje, zahvalnost za učinjeno dobro, u najkraćem ljudskost, više nisu poželjne osobine u rukovodstvu SDP-a.

Na kraju dužan sam ponoviti da mi je čast što sam isključen sa spiska SDP-a od aktuelnog rukovodstva SDP-a sa ostalim ličnostima, te da je sasvim jasno da je organiziranje platforme za objedinjavanje socijaldemokratskih snaga kroz Pokret za socijalnu pravdu i demokratiju pun pogodak i svjetlo na kraju tunela za revitalizaciju socijaldemokratije u Bosni i Hercegovini.

Između borbe za demokratsku i socijalnu državu Bosnu i Hercegovinu i jačanje njenih institucija i članstva u "partiji", trajno se opredjeljujem za ovo prvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.