open-navfaktor-logo
search
Fantastično iskustvo
Zlatan Muslimović o probi u Manchester Unitedu: Budite se u šest, sedam ujutro i čeka vas ledeni grah...
Zlatan Muslimović, nekadašnji napadač fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, kroz karijeru je prošao sve i svašta.
15.12.2021. u 10:39
get url
text

Kopačke o klin okačio je 2017. godine, a tokom karijere igrao je za veliki broj klubova, od Geteborga, Udinesea, Atalante, PAOK-a, Guizhou Rehne, do Zavrča i Kopera.

U razgovoru za Elta TV otkrio je kako je 1999. godine bio na probi u Manchester Unitedu. Na Old Trafford je stigao nakon poziva Crvenih đavola, ali nije nije potpisao ugovor.

- Bili smo na pripremama sa Geteborgom u Južnoj Africi. I igrali smo tada protiv Manchester Uniteda. I Manchester je želio da tada dođem na probu. Pošto, poto.
Znam da je direktor moj došao i rekao mi: "Kad se vratimo kući, ti ideš za Manchester, oni hoće da te vide". Rekao sam "OK, drago mi je". Onda smo otišli Bojan Đorđić i ja. To je bilo fantastično.

Tamo sam dobio jednu adaptivnu porodicu. Živio sam s njima, s bakom i dedom, zajedno su imali 190 godina možda. I ja sa njima. I ono budite se ujutro, hladni onaj ledeni grah u šest, u sedam ujutro čeka vas, a živiš u maloj sobici. Sjećam se da sam imao onu Nokiu 3310 i igrao "snake". Sjećam se da pojedem sve ono i sam svoj rep ganjam... E toliko mi je dosadno bilo.

Ali kad odete na trening, tamo si imao sve. Manchester je te godine uzeo trostruku krunu. Nekome je to dobro i imponira, ali meni nije. Ja sam tada u Goteborgu bio "bog", sve sam pobijedio s njima i željeli su me za prvu ekipu. Davali su mi sve najbolje uvjete, ne znam da je to neko imao kao 17-godišnjak. Tako da sam se vratio nazad. Bilo je to jedno lijepo iskustvo, ali nije sve za priču. Bojan Đorđić to često zna ispričati, ali to je bilo i prošlo - kazao je Muslimović kroz smijeh.

Otkrio je i kako je izgledao jedan trening pod vodstvom Sir Alex Fergusona.

- Imao sam šansu da treniram s prvom ekipom, nas trojica smo dobili šansu i ja sam došao u utorak (najžešći treninzi). Trening se zove "90 minuta", Ferguson napravi popularnu "osmicu" i vi trčite na različite načine. Dodajete loptu, preskačete, vodite loptu, radite sklekove i konstantno se krećete.

To je bila "osmica" preko cijelog terena, a najbitnije je da trčiš kada to treba i da odmaraš kada to treba. Nema odmora, osim u tom nekom malom dijelu, a najbitnije je slušati šta vam on govori jer ako uradite nešto pogrešno, trčite cijeli krug dok se ne vratite na svoju poziciju. Poslije svega onoga morate još jedan krug... I ja pitam Bojanu je li moguće da od svih dana dobijem utorak. Ali oni to rade s namjerom, dovedu vas kao mladog igrača na takav trening i žele da vas probaju i da vide kakav ste karakter. Ništa nije slučajno - ispričao je Muslimović.

Govorio je i o reprezentaciji BiH, kako je odbio Švedsku i prihvatio poziv iz BiH. Za Zmajeve je odigrao 31 utakmicu i postigao 11 golova. Najviše golova u jednoj utakmici za A tim postigao je protiv Hrvatske na Koševu, kada je u porazu 3:5 postigao hat-trick.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.