navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pjevač i tekstopisac

Zlatan Fazlić Fazla o životu i muzici: Nahorevska brda su moja adresa; svaka tri ili četiri mjeseca ću izbaciti pjesmu

Zlatan Fazlić Fazla, istaknuti bosanskohercegovački pjevač i tekstopisac, nakon duge muzičke pauze prije nekoliko dana je objavio novu pjesmu i spot "Pisma ljubavna".

Objavljeno: 21.04.2022. u 17:48
get url
text

Kako kaže, u pitanju je jedna starinska ljubavna priča iz njegovog komšiluka koje se sjetio u danima pandemije i koju je morao da snimi.

- Mislim da svaki komšiluk na neki način ima jednu takvu ljubavnu priču, sličnu ili istu. Sjetio sam se te priče kojoj sam kao tinejdžer svjedočio. Kako je trajala pandemija, samo sam pisao nove pjesme. Aranžman je napravio Adnan Dado Mušanović, koji je odličan muzičar i producent na BHT1. Napravio je genijalan aranžman, baš kako sam ja zamislio i kako sam ja čuo pjesmu dok sam je pravio, za klavirom i gudačkim orkestrom da to bude jedan retro aranžman, a opet da bude moderan. Ja sam zadovoljan, osjećao sam potrebu da snimim tu pjesmu. Alan Savić, moj stari drug, radio je spot. Rekao je da je tekst tu najvažnija stvar i mene je praktično izbacio iz posla, a on je se animacijom poigrao sa riječima iz teksta. On je pravio animaciju, a ja sam bio višak tu u svakom pogledu – kaže Fazlić na početku razgovora za Faktor.

Dodaje kako se ploče više ne snimaju, numera "Pisma ljubavna" nije najava albuma, već njegovog budućeg rada.

- Svaka tri ili četiri mjeseca ću izbaciti po jednu pjesmu. Toliko ih imam da ću imati problem da izaberem šta da snimim. Tokom dvije godine sam bio stalno u kući i pisao sam. Vjerovatno će doći i do novih saradnji sa pjevačima, nadam se. Pjevači su također u ovom periodu mirovali i nisu ništa snimali, pošto nisu mogli držati koncerte, nije bilo smisla raditi. Ja sam kantautor i kod mene je vladala neka drugačija atmosfera – nastavlja Zlatan.

Trinaest godina već živi van Sarajeva i pomalo se bavi poljoprivredom.

- Nahorevska brda su sada moja adresa. Sarajevo volim i vrlo često siđem u grad. Svakako volim Sarajevo, i odozgo i kada sam u gradu. Napisao sam i taj refren "Sarajevo će biti, sve drugo će proći", napisao sam pjesmu "Moj grad" koja se odnosi na Sarajevo, ali ga ne spominjem kao Sarajevo. Tu pjesmu je pjevao Saša Matić, "Crvena jabuka", a pjevao sam je i ja. Nisam napisao puno pjesama o Sarajevu, ali se u dosta mojih ljubavnih pjesama spominju i neke njegove ulice. Tako sam napravio i "Baščaršijsku", koja je vezana za samu Baščaršiju, ali za Sarajevo, kao što je "Sarajevo, ljubavi moja" nisam još napisao – govori kantautor.

Fazlić je u karijeri osim refrena za "Sarajevo će biti" napisao čuvenu pjesmu "Stari", posvećenu Starom mostu u Mostaru. Pisao je pjesme za Kemala Montena, "Crvenu jabuku", Davorina Popovića, Borisa Novkovića, Severinu, Danijelu, Halida Bešlića, Hanku Paldum, Amilu Glamočak. Upravo refren "Sarajevo će biti, sve drugo će proći" često se spominje, ali, kako kaže, on bi najradije zaboravio tu pjesmu i taj period u kojem je ona nastala.

- Ne mislim da ga bukvalno zaboravimo, ali da mu se ne posvećuje previše pažnje, već da se okrenemo godinama koje su ispred nas – poručuje Fazla.

Dugo nije snimao za sebe i sada ima u planu da snimi nekoliko pjesama, tako da će poljoprivreda malo sačekati. Na pitanje kako se snalazi u bavljenju poljoprivredom, kaže:

- Prije neki dan sam vidio da je Ognjen Tvrtković, naš stari i veliki muzički kritičar, negdje objavio i rekao: "Svaka čast Fazla na pjesmi. Ja sam mislio da si ti otišao u poljoprivredu, međutim, ovo je ipak nešto!". Sad je sve probeharalo i trešnje i šljive. Bio je mraz, pa sada snijeg i onda je jako teško. Ovih posljednjih godina nije bilo šljiva nikako, bio je stalno mraz i snijeg. Kad sam bio mlađi, stalno sam slušao u poljoprivrednim emisijama kako seljaci kukaju, nikad im nije dobro, ili je suša ili mraz. Sada kada živim taj život, vidim kako je to ustvari i razumijem ih – zaključuje muzičar.