open-navfaktor-logo
search
Izborni zakon
Zlatan Begić: Schmidt nam je istetovirao bijele trake, kandidatski status je dimna zavjesa
- Nama su u Dejtonu svezali bijele trake oko ruku i u momentu kada treba da krenemo prema Evropi i demokratiji, visoki predstavnik Christian Schmidt u izbornoj noći je te bijele trake istetovirao na naša tijela i naše ruke - istakao je na FTV-u Zlatan Begić, zastupnik Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.
12.10.2022. u 19:37
get url
text

- Ova bijela traka je znak da nas je on dodatno obilježio, produbio diskriminaciju u BiH, ali i simbol naše borbe koju ćemo provesti. Imam namjeru da mi, Bosanci i Hercegovci, udarimo pečat na njegovu karijeru. To je čovjek koji je donosi rasistički motivirane zakone, cementirao etničke podjele i diskirminaciju i, na koncu, tetovirao bijele trake na našu ruku - rekao je Begić koji je u emisiju došao sa bijelom trakom oko ruke na kojoj je pisalo "apartjehd".

Smatra da je kandidatski status dimna zavjesa.

- Kandidatski status zapravo ne znači ništa. Možete biti kandidat godinama. Ja sumnjam, a imam i neke informacije da je ovo scenografija gdje mi treba lakše da progutamo ovo što nam je namijenio gospodin Schmidt - rekao je Begić za FTV.

Begić navodi da će, ako se Ustavni sud bude vodio principom ustavne vladavine i vladavine prava, Schmidtova odluka će biti proglašena neustavnom.

- Ukoliko se ne bude vodio tim principima, to bi bila katastrofa za pravnu državu. Ja mislim da bi to bila potpuna derogacija samog Ustavnog suda kao institucije. Visoki predstavnik je u ovom slučaju djelovao kao ustavotvorac i zakonodavac. Očekujem pritiske na sudije Ustavnog suda i od strane gospodina Schmidta jer to je čovjek koji djeluje po principu pritiska. Jasno je i očigledno da u tome itekako učestvuju i američka i britanska ambasada. Moramo prekinuti mitove da imamo podršku međunarodne zajednice. Nemamo niti smo je ikada imali - izjavio je Begić.

Nema izmjene pravila izbornog postupka u izbornoj godini

Ističe da je šokiran odlukom Christiana Schmidta da donese izmjene Izbornog zakona u izbornoj noći.

- Mislim da to u demokratiji nije zapamćeno. Nema izmjene pravila izbornog postupka u izbornoj godini. Očigledno je gospodin Schmidt htio da odredi izbornog pobjednika. Poražavajuće je da se to dešava u izbornoj noći. To je jedan od razloga zašto je taj akt neustavan - kaže Begić.

Begić pojašnjava da su tražili izricanje privremene mjere:

- Da Ustavni sud izrekne privremenu mjeru kojom će osporiti primjenu ovih Schmidtovih izmjena dok se ne donese konačna odluka. Velika je odgovornost na Ustavnom sudu. Ukoliko odbije da postupi prema onome što mu nalaže ustavna vladavina i vladavina prava može uvesti ovu zemlju u totalnu anarhiju, a ko zna šta iz toga može proistaći. Zato apeliram na savjest sudaca Ustavnog suda. Ići ćemo i pred Evropski sud za ljudska prava.

Kaže da bi ovo izazvalo revolucije da se desilo u bilo kojoj drugoj zemlji.

- Zašto smo glasali? Hajmo svi da se raspustimo, neka visoki predstavnik odredi ko će vladati. Ljudi se skupljaju kao da se ništa nije desilo, nevjerovatno, kao da živite u nadrealnom svijetu. Da li mi, politički predstavnici, imamo mrvu ljudskog dostojanstva? - pita Begić.

Na pitanje da li ova odluka pogoduje ikome, odgovara: "Stvari se ne dešavaju slučajno. Najveći incident koji se u historiji demokratskog svijeta mogao desiti je ova Schmidtova krađa izborne volje građana i to u izbornoj noći. Ovo je nečuven skandal. Odluke Christiana Schmidta nas udaljavaju od EU."

Sve bh. stranke treba da stanu na istu liniju fronta

Kada je riječ o Domu naroda kaže da to što je nametnuto u izbornoj noći govori da bi i izborne liste drugačije izgledale.

- Može se desiti da u tako značajnoj instituciji kao što je Dom naroda, gdje se također ostvaruje aparthejd prema Ostalima, završi osoba koja uopšte nema legitimitet građana. Ove promjene koriste HDZ-u, velikodržavnoj politici iz Srbije. One su direktno usmjerene protiv muslimana i protiv nacionalnih manjina, Roma, Jevreja - izjavio je zastupnik DF-a.

Begić navodi da ga interesuje integritet izbornog procesa i da ne zna šta da očekuje od ponovnog brojanja glasova u RS-u.

- Ali budući da je on već kompromitovan ovim što je uradio Schmidt, sve drugo što se dešavalo je mnogo, mnogo manje bitno. Što se tiče samih kandidata, potpuno mi je svejedno. Imate jednog lažnog nacionalistu, to je gospodin Milorad Dodik, i imate pravog nacionalistu, Jelenu Trivić, koja je odgojena kao nacionalista. Ona se nama u Sarajevu nažalost predstavlja kao neko dobro rješenje. Ko god da pobijedi sigurno neće doći nikakva promjena - samatra Begić.

Smatra da je u ovom momentu u interesu države bilo da sve bh. stranke stanu na istu liniju fronta i "da kažu visokom predstavniku da visoki predstavnik kao važna institucija mora poštivati vladavinu prava."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.