navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Uspješni Bosanac

Životna priča Izeta Buče: Iz Goražda ga UN izvukao ranjenog, sinoć se s ekipom filma "1917" okitio Oscarom

Bosanac Izet Bučo, koji je teško ranjen i evakuiran iz Goražda 1994. godine, sinoć je na 92. dodjeli Oscara s ekipom ratne drame "1917" reditelja Sama Mendesa nagrađen Oskarom za najbolje vizuelne efekte, fotografiju i zvuk.

Objavljeno: 10.02.2020. u 12:49
get url
text

Upravo je Bučo radio vizuelne efekte za ovo filmsko ostvarenje koje je oduševilo milione gledalaca širom svijeta.

Izet Bučo je imao zanimljiv životni put na osnovu kojeg bi se mogao snimiti i film. Bosnu i Hercegovinu je napustio ratne 1994. godine, kao hitan medicinski slučaj i iz Goražda ga je evakuisao UN. Naime, on je teško ranjen nakon pada granate.

 

 

Pripadnici Ujedinjenih nacija helikopterom su ga preko Italije prebacili u Veliku Britaniju i bio je u izuzetno teškom stanju. Doktori su mu davali male šanse da će preživjeti. Rame mu je iskonstruisano od šipki, amputirani prsti na rukama, ima gelere u glavi... Nakon desetina operacija, Izet je dobio ovu životnu bitku. Poslije dugog oporavka upisao je Multimedia grafički fakultet i polako, ali sigurno započinje svoju uspješnu karijeru u sedmoj umjetnosti.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

hmmm

A post shared by Izet Buco (@izetbuco) on

Sa dosta uspjeha radio je u post-produkcijama, prvo rotoseoping, pa 2D compositing u mega popularnim filmovima kao što su: Наrry Potter, Robin Hood, Pirate of Caribbean, James Bond, X-Men, Maleficent, Mission Impossible, Lion King, 1917...