navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Upozorenje

Životinje pretrpe veliki strah zbog petardi, a mnoge i ne prežive

Veliki broj njih umre od srčanog udara baš za vrijeme novogodišnjih praznika

Objavljeno: 31.12.2019. u 16:14
get url
text
Pas i vatromet

Proslava novogodišnjih praznika, gotovo da je nezamisliva bez upotrebe prskalica, petardi, raketa i vatrometa. Bacanje ovih mini eksplozivnih naprava može da dovede do ozbiljnih povreda, a posebno su osjetljive životinje koje prasak petardi doživljavaju kao veliki stres. Jer, psi i mačke čuju nekoliko puta bolje od nas, a čuju i zvukove na drugačijim frekvencijama.

Pucnjava i grmljavina njima su nepodnošljiva buka koje se većina strahovito boji.

Životinje pretrpe veliki strah, a veliki broj njih umre od srčanog udara baš za vrijeme ovih praznika. Također, dešava se da u tom strahu i panici pobjegnu, gdje se izlažu opasnosti da se izgube i ne vrate ili da ih udari automobil.

Vjerovatno većima ljudi nije ni svjesna koliko petarde i ostala pirotehnička sredstva izazivaju stres kod životinja, te zbog toga se preporučuje da se ljubimci, naročito u vrijeme Nove godine, kada je upotreba pirotehnike najintenzivnija, unesu unutra, makar u garažu, predsoblje ili kupatilo i da se pusti neka muzika. Ako je životinja uznemirena bukom, ponesite joj omiljenu igračku ili poslasticu kako biste joj pokušali odvratiti pažnju. Spustite rolete ili zastore.

Kada se suočavate s uplašenim ljubimcem, važno je imati na umu da će upijati energiju kojom vi zračite pa se potrudite ostati mirni. Ne vičite i ne grdite uplašenu životinju jer će se samo dodatno uplašiti.