Život vlasnika Facebooka: Evo kako izgleda prosječan dan Marka Zuckerberga

objavljeno: 17.12.2017. u 13:43

Mark Zuckerberg (33) vodi društvenu mrežu čija je tržišna vrijednost 505,63 milijardi dolara, a Facebook se nedavno, treću godinu zaredom, našao na prvom mjestu najpoželjnijih poslova u svijetu, piše "Business insider".

Osim što rukovodi tehnološkim gigantom, Zuckerberg, koji je izvršni direktor kompanije, nalazi vremena i za rekreaciju, putovanja i porodicu.

On se održava produktivnim i uravnoteženim tako što eliminiše nevažne izbore iz života i postavlja ambiciozne ciljeve.

Evo kako izgleda prosječan dan u životu izvršnog direktora Facebooka:

Nakon buđenja u osam sati ujutro, Zuckerberg odmah provjerava Facebook, Facebook Messenger i WhatsApp na svom telefonu. Potom je vrijeme za vježbe - Zuckerberg obično trči tri puta sedmično.

Ponekad vodi sa sobom svog psa Beasta, komondora. Zuckerberg kaže da je trčanje sa ljubimcem urnebesno jer njegov pas izgleda kao trčeća krpa za čišćenje.

Nakon džogiranja, vrijeme je za doručak, a prvi čovjek Facebooka nije izbirljiv. Obično uzme šta mu se jede tog trenutka. Ne voli da gubi vrijeme na male odluke.

Zato i nosi maltene istu odjeću svaki dan. Njegova radna uniforma sastoji se od farmerica, patika i sive majice kratkih rukava. Kad su ga prije tri godine pitali za njegovu garderobu, Zuckerberg je odgovorio:

- Želim da raščistim svoj život do te mjere da donosim što je moguće manje odluka o bilo čemu drugom osim kako najbolje služiti svojoj zajednici.

Njegova kuća u Palo Altou sadrži robotskog pomoćnika, vještačku inteligenciju napravljenu po njegovim željama.
Zuckerberg radi 50-60 sati sedmično, ali Facebook mu je u glavi uvijek.

- Većinu vremena provodim misleći o tome kako da povežem svijet i služim zajednici bolje, ali dosta tog vremena ne provodim u kancelariji ili na sastancima s ljudima, ili radeći ono što bi neko nazvao pravim poslom - naveo je on.

Zuckerberg ima tim od 12 radnika koji mu pomažu da eliminiše neprikladne komentare i objavljuju postove na njegovom nalogu na Facebooku.

Kad ne radi, provodi vrijeme šireći svoj um. Uči mandarinski kineski. Čita što je moguće više knjiga, nakon što je 2015. odlučio da pročita novu knjigu svake dvije sedmice.

Njegov dnevni raspored varira u zavisnosti od čestih putovanja.

Susreo se sa mnogim svjetskim vođama, poput bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame ili pape Franje, lični je prijatelj glumca Vina Diesela.

Prošle godine nekoliko puta je obišao SAD, usljed čega su se pojavile špekulacije da je Zuckerberg zainteresovan za političku karijeru.

Slobodno vrijeme voli da provodi sa porodicom – suprugom Prischillom Chan i kćerkicama. Kad mu se rodila prva kćerka u decembru 2015. uzeo je dvomjesečno roditeljsko odsustvo. Drugu kćerku August dobio je u augustu 2017.

Svake noći prije nego što ode u krevet Zuckerberg ušuška Max uz tradicionalnu jevrejsku molitvu "Mi šebajrah".