open-navfaktor-logo
search
Ublažavanje mjera
Život u Austriji se vraća u normalne tokove: Otvoreni tržni centri, pijace i frizerski saloni
Vlasti Austrije počele su ublažavati mjere koje su uvedene u okviru borbe protiv širenja koronavirusa pa su nakon mjesec i pol ponovno otvoreni tržni centri i frizerski saloni.
02.05.2020. u 17:11
get url
text

Austrijska vlada se odlučila na ublažavanje restriktivnih mjera nakon što je došlo do pada dnevnog broja zaraženih i povećanja broja izliječenih osoba.

U Austriji su jučer okončana sva ograničenja kretanja ljudi, a danas su počeli s radom svi subjekti, izuzev onih i sektorima turizma i gastronomije.

Otvaranje tržnih centara, frizerskih i kozmetičkih salona veliki su koraci ka normalizaciji svakodnevnice u Austriji.

Brojni građani danas su ponovo iskoristili mogućnost odlaska i na pijace, a posebno pune ruke posla imaju austrijski frizeri.

Frizer u Beču Sinan Demirkoparan je kazao da je veliki broj mušterija došao na šišanje nakon skoro dva mjeseca pauze koliko saloni nisu radili.

On je kazao da se poštuju preporuke o higijenskim uvjetima rada i socijalne udaljenosti među mušterijama.

- Napravili smo distancu među stolicama za mušterije. Koristimo posebne maske, a mušterije primamo po zakazanim terminima i izbjegavamo gužvu u salonu. Nismo radili skoro dva mjeseca i očekujemo pomoć od državnih vlasti - kazao je Demirkoparan.

Austrijske vlasti su najavile da će u narednoj fazi relaksacije mjera borbe protiv koronavirusa 15. maja biti ponovo otvorene škole, bogomolje i restorani, a da će 29. maja biti otvoreni i hoteli, zoološki vrtovi i zatvoreni bazeni.

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravstva u Austriji je koronavirusom zaraženo 15.506 ljudi, a umrlo je 596 oboljelih.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.