Proglašeni su krivima za zlostavljanje u obavljanju službe, i nanošenje teških povreda sa smrtnom posljedicom.

Tadić je presudom Vrhovnog suda osuđen na četiri godine i 10 mjeseci, dok je Husejnović dobio pet godina i četiri mjeseca zatvora.

Izrečena im je i sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti poziva policajca u trajanju od četiri godine u bilo kojoj agenciji za provođenje zakona u BiH.

Oni su, prema presudi, 30. jula 2013. godine nasmrt pretukli duševnog bolesnika Klapića, koji je od posljedica povreda preminuo.

Incident se desio kada je policija pozvana da interveniše kod džamije u Priluku kod Živinica, gdje je prijavljeno da Klapić remeti javi red i mir tako što ometa vjernike u klanjanju sabah-namaza.

Nakon poziva, po dolasku Tadić i Husejnović, koji su bili na dužnosti, tražili su od Klapića da pođe s njima, što je on odbio i počeo da se svađa sa policajcima.

Tokom svađe policajci su nasrnuli na Klapića te ga udarali pesnicama, nogama i palicama po glavi i drugim dijelovima tijela. Nakon toga odveli su ga u policijski automobil, gdje je on ubrzo i preminuo.

Obdukcijom tijela utvrđeno je da je preminuo zbog teških povreda glave. Osim tih povreda, on je na tijelu imao vidne povrede, oguljotine i ogrebotine.

Neposredno nakon događaja iz policije se moglo čuti kako je "dok je bježao pao s policijskog podzida", te da se, nakon što su ga policajci stigli "nastavio nasilno ponašati zbog čega su bili prinuđeni da ga, uz upotrebu sredstava za vezivanje, liše slobode".