open-navfaktor-logo
search
Prijevremeni izbori
Živinice: Više od 55 hiljada glasača bira između pet kandidata za gradonačelnika
Prijevremeni izbori za gradonačelnika Živinica bit će održani sutra, a glasači će moći birati među pet kandidata. 
27.05.2023. u 08:06
get url
text
Živinice

Pored vršioca dužnosti gradonačelnika Begana Muhića iz Stranke demokratske akcije (SDA), na glasačkom listiću naći će se Ibrahim Čaušević iz stranke Glas naroda BiH, Zoran Knežević iz Građanskog saveza (GS), Hajrudin Kozarević iz Socijaldemokratske partije (SDP) i nezavisni kandidat Asim Aljić.

Podsjećamo, prijevremeni izbori u Živinicama su raspisani nakon što je 11. marta preminuo gradonačelnik Samir Kamenjaković.

- Na biračkom spisku upisan je ukupno 55.281 birač. Biračka mjesta se otvaraju u 7.00 a zatvaraju u 19.00 sati. Izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno u 7.00 sati ujutro 27. maja i traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19.00 sati 28. maja - saopćeno je iz Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine.

Ukupno je formirano 87 biračkih mjesta, dodaje se u saopćenju CIK-a, a na terenu će raditi i pet mobilnih timova, od čega dva u Živinicama i po jedan mobilni tim u Doboj-Istoku, Tuzli i Zenici.

Centralna izborna komisija BiH je imenovala dva supervizora za nadgledanje zakonitosti provođenja prijevremenih izbora za gradonačelnika Živinica te koordinaciju i blagovremeno izvještavanje Centralne izborne komisije BiH o svim relevantnim činjenicama i okolnostima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.