open-navfaktor-logo
search
Šator u Tuzli
Živimo pod kirijom i imamo kredit, a plaćeni stan čekamo osam godina
Kupci nekretnina u zgradi "15. maj", danas su postavili šator ispred objekta, u koji su trebali useliti prije deset godina
22.09.2018. u 13:20
get url
text
Postavljen šator ispred zgrade 15. maj u Tuzli
Postavljen šator ispred zgrade 15. maj u Tuzli

Na ovaj očajnički potez odlučili su se, jer se ne provode odluke Gradskog vijeća Tuzla, koje su preduslov da konačno uđu u posjed svojih nekretnina. Stambeno poslovni objekat (SPO) "15. maj" trebao je biti završen krajem 2009. godine, ali još nije useljiv. Objekat su gradili Direkcija za izgradnju Tuzla, koje je u većinskom vlasništvu Grada, i građevinska kompanija "Giprom".

- Šator će biti tu dok ne uđemo u posjed svoje imovine. U njemu će neko od nas dežurati 24 sata. Po odlukama Gradskog vijeća, obećanjima gradonačelnika i Gradske uprave mi smo trebali useliti do kraja avgusta. Oni trebaju riješiti ovaj problem, ljudi nemaju gdje, mnogi od nas su podstanari - kaže Mirsad Šuvalić, predsjednik, Udruženja kupaca "15. maj".

Za usljednje su ključne dvije odluke Gradskog vijeća Tuzla, jedna o zamjeni nekretnina, koja je preduslov za realizaciju druge odluke, o priključenju na vodovodnu, kanalizacionu mrežu, grijanje, ali i za priključenje struje.

- Stan smo kupili 2010. godine. Podigli smo kredit u švicarcima u "Hypo Alpe Adria" banci. Sva sreća da smo pri kraju s tim kreditom, ali u stan još nismo uselili. Djeci smo htjeli obezbijediti više prostora veće sobe, ali smo još uvijek podstanari, plaćamo kiriju i kredit - kaže jedan od kupaca Almir Mehanović.

Kupaca stanova, poslovnih prostora i garaža u zgradi "15. maj" ima oko 200. Svi zajedno u zgradu su uložili između 10 i 11 miliona maraka, ali još uvijek ne posjeduju nekretnine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.