Krivična prijava

Zineta Bogunić: Svi imaju pravo da rade, pa i moja djeca

Objavljeno: 19.03.2019. u 18:43 Autor: R. D.

Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo poslala sam upit da li sam u sukobu interesa, što moja kćerka i sin rade u obrazovanju, kazala je ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo 

Zineta Bogunić, ministrica obrazovanja, nauke i mladih KS

Ministrica obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Zineta Bogunić navodno je optužena za nepotizam.

U krivičnoj prijavi se navodi da Azra Bogunić, kćerka ministrice, radi u prosvjeti te da sukob interesa postoji s obzirom na to da je Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo propisano da nadzor nad zakonitošću rada vrši ministarstvo.

U krivičnoj prijavi koja je 12. februara dostavljena na adresu Tužilaštva, osim iznesenih sumnji na sukob interesa, ukazuje se na sporno zapošljavanje Azre Bogunić na poziciju nastavnice biologije u OŠ "Hamdija Kreševljaković". Kako se tvrdi, kćerka ministrice ovaj posao nije dobila kao najbolji kandidat. 

I sin ministrice, Faruk Bogunić, zaposlen je na Šumarskom fakultetu u Sarajevu. Odredbama Zakona o visokom obrazovanju KS jasno je definirano da Ministarstvo vrši nadzor nad radom visokoškolskih ustanova.

Na ove optužbe ministrica Bogunić odgovorila je u izjavi za Faktor.

- Moja djeca već dugo rade u obrazovanju, kćerka kao profesorica u osnovnoj školi, a sin kao profesor na fakultetu već 18 godina. Na poziciji ministrice sam dva i po mjeseca. Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo poslala sam upit da li sam u sukobu interesa. Šta Ured za borbu protiv korupcije ili bilo ko drugi iz državnih institucija odluče, ja ću postupiti tako. Brat ministra Elvira Kazazovića, kojeg sam naslijedila na istoj funkciji, bio je direktor škole, a supruga Kazazovića profesorica u školi i niko nije postavio pitanje sukoba interesa. Valjda svi imaju pravo da rade – kazala je ministrica Bogunić.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije