Zimski salon u Sarajevu: Nikad jeftinije knjige, i nikad manje kupaca

objavljeno: 12.12.2017. u 16:39

Štandovi krcati knjigama, u ponudi svi žanrovi, popusti i do vrtoglavih 90 posto, ali kupaca nema – prizor je koji smo zatekli danas u popodnevnim satima u Galeriji “Collegium Artisticum“ u Sarajevu gdje je u toku 13. Zimskom salon knjige. 

Tu i tamo prošao bi neko, ali, uglavnom u ulozi posmatrača, i neraspoložen za razgovor sa medijima, pa smo razgovarali sa izdavačima, a ove godine učešće je uzelo njih 60 kako iz naše zemlje, tako i iz zemalja regiona- Hrvatske Srbije i Crne Gore.

Pitali smo ih jesu li zadovoljni posjetom, ali i ono još važnije, jesu li uspjeli nešto prodati?

- Sajam je na početku, traje do 24. decembra. Nikad na početku ne bude velika posjeta, to je uvijek nekako vikendom bolje, zato što obično ljudi čekaju pred kraj da dođu. Imat ćemo organizovanih posjeta, kao i svake godine. Ima i kupaca, ali čini mi se da ih je iz godine u godinu sve manje. Kupovina knjiga je u opadanju. Da li je u pitanju loša platežna moć, pretpostavljam da jeste, ili je to nivo opšte kulture našeg naroda, što također pretpostavljam da jeste. Internet je učinio čudo. One generacije koje su naučile da čitaju, koje vole da čitaju, nažalost nemaju pare da kupe knjige, a oni koji su u mogućnosti, ne čitaju- kazala nam je Snježana Hulić iz TDK “Šahinpašić“, koji je organizator Salona.

Ističe da se najviše prodaju dječije knjige, što je dobra vijest, obzirom da na mladima svijet ostaje...

- Roditeljima nije žao izdvojiti za svoje mališane, i to nas raduje- naglasila je Hulić, pojašnjavajući i da je TDK “Šahinpašić“ jedna od rijetkih izavačkih kuća iz BiH koja radi knjige za djecu.

Branka Delić, iz izdavačke kuće “Nova knjiga“ iz Podgorice, pozvala je ljubitelje pisane riječi da ne čekaju zadnji tren, da dođu što prije, jer su za njih pripremili sjajne naslove po povoljnim cijenama, a isto su poručili i iz poznate beogradske izdavačke kuće "Laguna". 

- Prodaje ima pomalo, ali treba da se ojača posjeta, da bi i mi bili zadovoljni prodajom. Popusti su do 50 posto kod nas. Imamo dobar izbor od popularne psihologije do beletristike i svjetske književnosti. Od Milana Kundera imamo pet naslova, novu knjiga od Dana Browna “Porijeklo“, koja se traži, od Elif Šafak “40 pravila ljubavi“ kao i novu “Tri jedine kćeri“ koja je također tražena... - istakla je Delić.

Na Zimskom salonu učešće je uzeo i Zemaljski muzej BiH, koji po promotivnim cijenama, predstavlja svoja izdanja, recentna i aktuelna, poput fotomonografije “Između dvije imperije“, ali i stara izdanja naučnih i stručnih publikacija i Glasnika Zemaljskog muzeja BiH.

Također, u ponudi je i promotivni materijal poput znački, bedževa, majica sa logom muzeja, a tu su i replike stećaka po povoljnim cijenama.